Anellini zöldségekkel és főtt sonkával
Rekordmennyiségű koktél- és datolyaparadicsomot szüreteltünk az idén. Annak ellenére, hogy Annám marékszámra ette/eszi nem csak ebéd/vacsora előtt/után, hanem direktben, a tőről is, már több mint 60 üveg paradicsomszósz és ketchup várja a mínuszokat a kamrában. Szerencsére azonban nagyobb hidegnek egyelőre se híre, se hamva, ezért hát ez a kissé nyárias beütésű tészta, igaz, már fagyasztott zöldborsóval.
(Írtam ezt kb. négy nappal ezelőtt, amikor elkezdtem a posztot, de nem sikerült befejezni. Na most aztán jön a feleketleves: holnap korareggel még tizenhét, tíz körül már csak nyolc fok lesz. Izgi.)
Anellini zöldségekkel és főtt sonkával
Hozzávalók: 320 g annellini, 16 db datolyaparadicsom, 100 g főtt sonka (lehet füstölt is), 100 g fagyasztott zöldborsó, 100 g cukkini, 2 cikk fokhagyma, só, bors, extraszűz olívaolaj
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, megpirítuk benne a megtisztított, kés élével kissé szétnyomott fokhagymagerezdeket, és az apró kockára vágott főtt sonkát. Hozzáadjuk a felkockázott cukkinit, a még fagyos zöldborsót, borsot tekerünk rá, és sózzuk (óvatosan, mert a sonka is sós lehet) és az egészet addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor hozzáadjuk a felcsíkozott datolyaparadicsomot, az egészet összekeverjük, és nagy lángon további 1-1,5 percig főzzük.
Közben a tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor eléri az “al dente” (harapható, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, összekeverjük a sonkás-zöldségraguval, és azonnal tálaljuk.