Szerencsések vagyunk: a remek időnek köszönhetően a bazsalikomültetvény a kertben még mindig él és virul – ergo a fagyasztószekrényben féltve őrzött dobozkákból még decemberben is lesz tésztáravaló.
Íme egy friss, gyors bazsalikomos pasta juhtúróval, dióval és érlelt juhsajttal “turbózva”.
Juhtúrós-bazsalikompesztós metélt
Hozzávalók 4 személyre:
320 g tojásos hosszúmetélt tészta
80 g juhtúró
60 g megmosott és alaposan megszárított friss bazsalikomlevél (szár nélkül)
1 kis gerezd fokhagyma
1/2 kk. durva tengeri só
1 ek. dióbél
kb. 50 ml extra szűz olívaolaj
40 g érlelt juhsajt frissen reszelve
A dióbelet száraz serpenyőben megpirítjuk. A fokhagymagerezdet megpucoljuk.
A tésztát lobogó, sós vízbe dobjuk.
A bazsalikomleveleket, a sót, a pirított dióval és a fokhagymával együtt, mozsárba (esetleg konyhai robotgépbe) tesszük, és az olívaolajat lassanként hozzácsorgatva pépesre zúzzuk. Hozzákeverjük a juhtúrót, majd a szószt kb. egy deciliternyi tészta főzővízzel elkeverjük.
A közben kifőtt metélt tésztát leszűrjük, elkeverjük a diós-bazsalikompesztós-juhtúrós szósszal, és tányérokra szedjük. A tésztakupacok tetejére egy kevés érlelt juhsajtot reszelünk, és azonnal tálaljuk.
Nagy mennyiségű bazsalikompesztó egyébként ÍGY készül nálam. Sajt hozzáadása nélkül jégkockatartóba, apró dobozokba téve, fagyasztószekrényben 2-3 hónapig eltartható.
Ha tetszett a bejegyzés, követheted a blog történéseit a Facebookon is!
Legutóbbi hozzászólások