Tavola in Piazza

Sautè di vongole agli agrumi - Vénuszkagyló sautè

Negli ultimi tempi faccio saltare tutto. 😉
dall’Enciclopedia – ricetta “leggermente” modificata
Sautè di vongole agli agrumi
Ingredienti:
  • 1 kg di vongole veraci
  • 2 carote medie
  • 1 costa di sedano
  • 2 spicchi d’aglio
  • 2 rametti di prezzemolo
  • 1 foglia di alloro
  • 1 pompelmo biologico
  • 1 arancia biologica
  • olio d’oliva extravergine
  • pepe
  • (succo di un melograno)
Lasciate le vongole in acqua salata per almeno due ore, poi lavatele sotto acqua corrente per eliminare tutta la sabbia.
Tritate molto finemente il sedano, la carota, l’aglio, il prezzemolo, grattuggiate la scorza degli agrumi e tenetela da parte, quindi spremete gli agrumi.
Rosolate gli aromi in una casseruola con l’olio e l’alloro, unite le vongole ben sgocciolate e lasciatele rosolare ad alta fiamma per qualche minuto.
Bagnate poi con il succo degli agrumi (e anche con la metà di quello del melograno) e lasciate cuocere finchè i gusci saranno aperti. Da qui, questo piatto non è più un “sautè”, vero?
Trasferite le vongole in una terrina, cospargetele con la scorza degli agrumi, pepate e servite ben calde.
Vénuszkagyló sautè
Hozzávalók:
  • 1 kg vénuszkagyló
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 zellerszár
  • 2 gerezg fokhagyma
  • egy kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 babérlevél
  • 1 bio grapefruit
  • 1 bio narancs
  • extraszűz olívaolaj
  • bors
  • (egy fél gránátalma kifacsart leve)
A vénuszkagylókat legalább két órán át sós vízben állni hagytam, majd folyó víz alatt többször átöblítettem – a kagylók a sós vízben kinyílnak, és az öblítés során a bennük lévő tengeri homokot könnyen el tudjuk távolítani.
A grapefruit és a narancs levét kifacsartam, a héját lereszeltem, és félretettem.
A zellert, a sárgarépát, a fokhagymát és a petrezselyemzöldet nagyon apróra vágtam, majd egy kevés olívaolajon a babérlevéllel és a kagylókkal együtt, nagy lángon néhány percig pirítottam. Meglocsoltam a narancs, a grapefruit és a gránátalma kifacsart levével, lefedtem, és addig főztem, amíg a kagylók kinyíltak. (Amelyik nem nyílik ki, ki kell dobni!)
A narancsok lereszelt héjával megszórva, és alaposan megborsozva tálaltam.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gabah says:

    No, akkor várok soxeretettel minden errevetődőt!Huh, én is vágytam délre, de amikor eljött a szabadság ideje, mindig inkább Magyarországot választottam. Igaz is, már hét éve, hogy minden nyáron otthon nyaralunk.A május vége, június eleje meg mindjárt itt van! Ááááá, irigyelni foglak!

  2. Reni says:

    Én is vevő lennék az észak-olasz találkozóra :)Idén is Amalfiba megyünk nyáron (május vége, június eleje), de ha egyszer majd arra vetődünk, mindenképpen szólok!Budaörsi metro-ban még csak egyszer voltam (kocsink nincs, így eléggé nehézkes az elérése és a fehérváriban nincs friss hal), akkor csak feketekagyló volt 🙁

  3. Gabah says:

    Ugye, ugye! ;-)Ezt az észak-olasz GBT-t meg má’ annyiszor emlegettem, hogy tényleg jöhetne erre valaki! :-)))

  4. szokott lenni a metróban is. holnap meg is nézem…:)az észak-olasz GBT-re én is benevezek:)))

  5. Gabah says:

    Reni, a Metroban nincs véletlenül? Vagy ott csak feketét árulnak?Ha megint Olaszországban fogtok nyaralni, és erre jöttök, találkozhatnánk! Aztán meg nagyképűen posztolhatnánk a történteket, mondjuk azzal a címmel, hogy Beszámoló az Észak-itáliai GBT-ről. :-)))Fabiana, sí, sole, e 13 gradi! Finalmente si sente il profumo della primavera! Oggi sicuramente farò una lunghissima passeggiata con la mia bambina!Lime, lime….perché no? Anzi! Potrebbe andare addirittura al posto dell’arancia che secondo me ha addolcito un po’ troppo il piatto.Il sapore del succo del melograno cmq si perde abbastanza durante la cottura, per cui ti consiglio di spruzzare sulle vongole qualche goccia anche prima di servirle.Mi fa piacere che ti é piaciuta la “passeggiata”. Quando avrò più tempo libero, come Anikò, anch’io cercherò di scrivere di più dei nostri piatti, delle nostre tradizioni (ho frequentato anche il corso di etnografia all’università, per cui mi sento in obbligo di farlo ;-). Intanto pazienza!Buona giornata anche a Te!

  6. cassandrina says:

    Niente lime, trovi non stia bene in combinazione con gli altri ingredienti?Voglio provare l’aggiunta di succo di melagrana, è un sapore talmente particolare che probabilmente farà la differenza nel piatto.Molto piacevole la passeggiata fra le tue pagine, mi incuriosiva vedere cosa cucinate ” voi ungheresi”… Aniko con le sue ricette e i suoi ricordi è pazzesca, mi ha fatto venir voglia di capirci qualcosa di più.Ciao, buona giornata ….spero di sole…come la nostra!Fabiana

  7. Reni says:

    hogy én hogy örülnék neki, ha kapnék friss vongole-t itthon :] na majd nyaralás során veszek, aztán alkotok belőle valamit :]


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!