Paprikás-juhtúrós pogácsa
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
300 g liszt
250 g juhtúró
200 g vaj
1 kk. őrölt pirospaprika
1 db tojás
60 ml meleg tej
15 g friss élesztő
csipetnyi cukor
15 g só
A kenéshez:
1 tojás felverve 1 kk. tejföllel kikeverve
szezámmag, lenmag
Az élesztőt egy csipetnyi cukorral a meleg tejben felfuttatjuk.
A vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a pirospaprikát.
A lisztet, a juhtúrót, sót és a tojást egy keverőtálba tesszük, és az egészet robotgép dagasztókarjával összevegyítjük. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, majd belecsorgatjuk a paprikás vajat is. Amikor a tészta összeáll, folpackkal lefedjük, és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, felső felét megkenjük egy kevés tejfölös tojással, majd a lapot alulról felfelé félbehajtjuk. Ezt is megkenjük a felvert tojással, majd utána a széleket is felhajtjuk, és a tésztát megfordítjuk, hogy a hajtások alulra kerüljenek.
A hajtogatott tésztát kb. 2,5 cm vastagra nyújtjuk, 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A pogácsákat a maradék tejfölös tojással megkenve, szezámmaggal/lenmaggal megszórva, 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
…és a sajtos kiflit próbáltad már? ITT a receptje!
Ha tetszett a recept, kövesd a blogot a Facebookon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: