Tavola in Piazza

Ez csak egy egészben sült csirke - és néhány ötlet az ünnepekre...

Hozzávalók: 1 konyhakész csirke, 4 tk. vaj, 4 datolyaparadicsom, egy nagy csokor vegyes zöld fűszer (petrezselyemzöld, sok majoránna, 2 friss babérlevél, 1-2 ág rozmaring, 4-5 kisebb zsályalevél), 2 gerezd fokhagyma, néhány szelet citrom, só, frissen őrölt feketebors, extra szűz olívaolaj

DSC_8894

A csirkét kívül-belül bedörzsöljük sóval és frissen őrölt feketeborssal. A fokhagymát vékonyan felszeleteljük, a rozmaring levélkéit lecsipkedjük, a zsálya leveleit nagyobb darabokra tépkedjük. A paradicsomokat négyfelé vágjuk.

A petrezselyemzöldet és a majoránnát egy babérlevéllel és két szelet citrommal együtt a csirke hasába tömjük.

A maradék zöld fűszerek felét egy tűzálló tál aljára helyezzük. Ráfektetjük a befűszerezett csirkét, megszórjuk a zöldek másik felével, a fokhagyma szeletekkel, a paradicsom negyedekkel, és teáskanálnyi vajdarabkákkal. Meglocsoljuk egy kevés extra szűz olívaolajjal, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt ropogósra sütjük. (A csirke alatt keletkező levet általában leszűröm, ha szükséges, beforralom, és 3-4 ek. tejszín hozzáadásával mártást készítek belőle.)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

No, és akkor az év során kiötlött ételek az ünnepekre:
Ricotta-gesztenye krém sült almával és fenyőmaggal
ricotta + gesztenyepüré 1:1
alma kockára vág, citromos vízben blansíroz, vajon roppanósra párol, a végén kevés agavé sziruppal összekever
fenyőmag megpirít
Rakott krumpli de lux
friss és füstölt lazaccal, kapros tejföllel
Vérnarancsos kacsa burgonya tortával
A kacsához: 1 pecsenye kacsa, 4 gerezd fokhagyma, 1 fehér hagyma, 1 vérnarancs, 1 rozmaringág, 2 tk. narancsvirág méz, só, frissen őrölt feketebors
220 fok, majd 140 puhulásig, pirulásig
A burgonyához: 8 közepes burgonya, 160 g Montasio sajt (2-3 hónap), 40 g frissen reszelt parmezán, só, frissen őrölt feketebors, kacsazsír
Burgonya meghámoz, vékonyan felszeletel, sajt nagylyukú reszeltőn lereszel.
Tűzálló tál kacsazsírral kiken, bele a burgonya és a sajt rétegezve.
Letakarva 200 fok 60 perc, majd még 30 perc fedetlenül.
Mandulatorta narancslekvárral, marcipánkrémmel és habcsókkal
Alap: 4 tojás fehérje, 50 g nádcukor, 50 g porcukor,300 g darált mandula
170 fokos sütőben 20 percig sütöm 20 cm-es formában 2x
a mandulás alapra narancslekvár,
erre pedig marcipános-mandulás mascarpone krém kerül: 250 g marcipán, 250 g mascarpone, 50 g amaretti durvára törve, néhány csepp amaretto, 50 g porcukor, 300 ml tejszín
A tejszínt a porcukorral felverem. A mascarponét az amarettoval, az amarettivel kikeverem, belereszelem a marcipánt és összekeverem.
Ráteszem a második mandulás lapot, aztán újra narancslekvár következik
erre egy habcsók lap kerül:
3 tojásfehérje, 150 g porcukor, kevés ecet
100 fokon 3 órán keresztül szárítom
A tetejét frissen filézett naranccsal (pici mézzel felmelegítve) és pirított mandula lapokkal szórom meg.
Lehetne belőle pohárkrém.
És egyszer mandula helyett pisztáciával is kipróbálom. (pisztáciás piskótának utánanézni!)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!