Nem múlhat el “nyárvég” ennek az ecetes paprikának az elkészítése nélkül. Érdekes, hogy bármennyit készítek belőle, Karácsonyra mindig csak egy üveggel marad 🙂
Ecetes kaliforniai paprika
Hozzávalók:
-
3 liter víz
-
1 liter fehérborecet
-
300 g kristálycukor
-
100 g só
-
3,5 kg sárga és piros kaliforniai paprika vegyesen
-
Forraljuk fel a vizet az ecettel, a cukorral és a sóval, majd hűtsük le. Legjobb megoldás, ha üvegtöltögetés előtti este elvégezzük ezt a műveletet.
-
Mossuk meg a paprikákat, vágjuk hosszanti szeletekre, amennyire lehet, szárítsuk meg. A színeket váltogatva töltsük meg a paprikaszeletekkel az előzőleg fertőtlenített üvegeket, öntsük rá a kihűlt ecetes-cukros levet, majd jól zárjuk le.
-
Az üvegeket helyezzük egy nagy lábasba, majd töltsük meg annyi vízzel, hogy az üvegeket ellepje.
-
Forraljuk az egészet 1-2 percig, öntsük le a víz felét, fordítsuk az üvegeket a tetejükkel lefelé, fedjük le, és így hagyjuk kihűlni. Másnap mehet is a kamrapolcra.
-
(Ebből a mennyiségből kb. 20 kisebb üveget sikerül megtölteni. Én az idén dupláztam. 😉
Peperoni in agrodolce al naturale
Ingredienti:
-
3 litri di acqua
-
1 litro di aceto di vino bianco
-
300 g di zucchero
-
100 g di sale
-
3,5 kg di peperoni rossi e gialli
-
Fate bollire l’acqua con l’aceto, sale e zucchero la mattina per la sera o viceversa.
-
Lavate i peperoni e tagliateli a spicchi, asciugateli e disponeteli nei vasi di vetro a chiusura ermetica, versateci sopra il liquido freddo e chiudete bene il vaso.
-
Mettete i vasi in una pentola grande con dell’acqua che copra i vasi. Portate all’ebollizione per circa 1-2 minuti, togliete una parte dell’acqua, lasciando che copra metà vaso.
-
Rovesciate i vasi con il tappo in giù, coprite la pentola con un coperchio e infine lasciate riposare finchò non si rafferddi.
Még nem haladtam az ügyben, nem volt időm piacra elmenni. De igyekszem, mert lassan teljesen lemaradok.Ha sikerül megcsinálnom, beszámolok feltétlenül:)
Fehéér?? De az nem a “kaliforniai” típusú, ugye? Ennek a parikának az elkészítésénél 2 dologra kell csupán odfigyelni: minél vastagabb húsú, frissebb, ropogósabb a paprika, annál finomabb lesz. A másik pedig,hogy tényleg nem szabad 1-2 percnél tovább forralni, mert a paprika megpuhul. Ezért nem alkalmas e célra a sima TV paprika. Persze, persze ez így nem teljesen igaz, mert abból is el lehet készíteni, de lehet, hogy nem lesz olyan roppanós. Azért ha mégis a sárgából készíted, mindenképp írd meg légyszi, hogy milyen lett! Előre is kösz, kösz, kösz.
Mm, azt gondoltam, legalább ott süt a nap. Sárga paprikát nem láttam, lehet hogy egyszerűen piros-fehérből lesz. Feltétlenül kipróbálom, csak el ne felejtsem, mert pont az ilyeneket szeretem.Köszi, süssön Nektek is:)
Szia Cserke! Óóóó, itt is nagyon undormányos idő van 🙁 de tényleg, ahogy mondod, már csak a színek miatt is megéri! Ha más nem, hát ez felmelegít. 😉 Bátran ajánlom, mert tényleg ez az egyetlen fix “kamrába való”, amit minden évben elkészítek. Hátha sikeül vele kicsit visszacsalogatni a Napot. Jó melegedést! 🙂
Mmm, micsoda szívmelengető színek ebben a pocsék időben. Ami itt van.Örülök, hogy beírtad, régóta nem tettem el ecetes dolgot, de ez annyira jól néz ki, hogy megjött a kedvem.