…mert nem múlhat el karácsony finom kekszek nélkül. (Lesz még néhány, nézzetek be jövő héten is!)
Csokis-meggyes keksz
Hozzávalók kb. 40-45 darabhoz:
A tésztához:
200 g olvasztott vaj
300 g kristálycukor
2 db tojás
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. sütőpor
csipetnyi só
1 ek. vanília kivonat
150 g kakaópor
450 g liszt
A csokoládé szószhoz:
20 g vaj
70 g étcsokoládé
50 ml tej
csipetnyi só
150 g porcukor
A tetejére:
40-45 szem magozott, lecsöpögtetett meggybefőtt
A tésztához a lisztet a szódabikarbónával, a sóval, a sütőporral és a kakaóval átszitáljuk.
A cukrot az olvasztott vajban elkeverjük, majd a tojásokkal együtt a lisztes keverékhez adjuk, és az egészből könnyen formázható tésztát gyúrunk.
A csokoládészószhoz a vajat, a tejet, a sót és a csokoládét vízgőz fölött összemelegítjük. Beleszitáljuk a porcukrot, és elkeverjük. (Ha túl sűrű lenne, a meggy levével hígíthatjuk.)
A kekszmasszából golflabda nagyságú gombócokat formázunk, amelyeket egymástól kb. 5 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk. A golyók közepébe hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk, majd mindegyikbe egy-egy kimagozott meggyet ültetünk.
A csokoládészószból (pl. habzsák segítségével) minden meggyszemre kb. egy teáskanálnyi mennyiséget csorgatunk, és az egészet 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. A kekszeket rácson hagyjuk kihűlni. Jól záródó fémdobozban akár 2-3 hétig is elállnak.
A receptet ITT találtam. Köszi, Zsuzsi!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzéseimről és további tartalmakra is kíváncsi vagy, kövesd a blogot a Facebookon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: