Tavola in Piazza

Sáfrányos-hagymás tészta

Íme az olasz konyha újabb, a nagyközönség által talán kevéssé ismert remeke, avagy hogy készítsünk gyorsan, egyszerűen, kevés, de minőségi hozzávalókból isteni ebédet:

Sáfrányos-hagymás tészta

Hozzávalók 4 személyre:

320 g eliche tészta

2 fej fehér vagy vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

80 ml száraz fehérbor

0,25 g őrölt sáfrány

2 tk. vaj

2 ek. extra szűz olívaolaj

4 tk. frissen reszelt parmezán

2 ágacska friss kakukkfű

frissen őrölt fekete bors

hagymas safranyos teszta1

A hagymát megpucoljuk, félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A fokhagymagerezdeket egy kés pengéjével kissé szétnyomjuk, az egyik ág kakukkfű levélkéit lecsípkedjük. A sáfrányt a fehérborba áztatjuk.

Egy nagy serpenyőben felhevítjük a vajat és az olívaolajat, hozzáadjuk a fokhagyma gerezdeket és egy kakukkfű ágacskát, és 1-2 percig pirítjuk. A fokhagymát és a kakukkfüvet kidobjuk, majd a vékonyra szelt hagymát az aromás zsiradékba tesszük, és  nagyon alacsony lángon üvegesre pároljuk.

Közben a tésztát lobogó, sós vízbe dobjuk, majd amikor eléri az „al dente” („harapható”, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük.

A tészta főzővizéből egy keveset félreteszünk.

A sáfrányos bort a dinsztelt hagymára öntjük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a frissen kifőzött tésztát is, és az egészet összerázzuk. Hogy selymesebb legyen a tésztát körülölelő szósz, adhatunk hozzá fél deciliternyit a félretett főzővízből.

A tésztát tányérokra szedjük, megszórjuk a megmaradt kakukkfű levélkékkel valamint  a frissen reszelt parmezánnal, és azonnal tálaljuk.

hagymas safranyos teszta

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!