Tavola in Piazza

Sütőtökös rizottó sült padlizsánnal

Nahát, több, mint nyolc éve írom ezt a blogot, és csak most tudatosult bennem, hogy sütőtökös rizottó még nincs a repertoárban. Gyorsan orvosolni kell a hibát/hiányt, annál is inkább, mert nálunk bizony nem múlhat el ősz enélkül!

Sütőtökös rizottó sült padlizsánnal

Hozzávalók 4 személyre:

280 g rizottóhoz való rizs

100 ml száraz fehérbor

120 g sült sütőtök

80 g friss krémes sajt

1 db kb. 300 g súlyú padlizsán

zöldség vagy hús alaplé

4 tk. frissen reszelt parmezán

egy ágacska rozmaring

2 db zsályalevél

2 gerezd fokhagyma

őrölt fehér bors

extra szűz olívaolaj

3 tk. vaj

balzsamecet

sutotokos rizotto sultpadlizsannala

A padlizsánt megtisztítjuk, felkockázzuk, besózzuk, meglocsoljuk bőven olívaolajjal, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, áttörjük. A sült tököt botmixer segítégével pépesítjük. Az alaplevet felforraljuk.

Egy lábasban 2 ek. olívaolajat és 1 tk. vajat hevítünk, hozzáadjuk a fokhagymát, a rizst, a zöld fűszereket, megborsozzuk, és 1-2 percig pirítjuk. Ezután felöntjük a borral, majd amikor a bor nagy része elpárolog, kisebb adagokban elkezdjük hozzáadni a forró alaplevet. (Folyamatosan kevergetve, mindig csak egy keveset, és mindig megvárjuk, amíg a levet a rizs magába szívja.)

Amikor a rizs már majdnem kész, hozzáadjuk a sütőtök pürét, a friss sajtot, a parmezánt, és a maradék 2 teáskanálnyi vajat. Az egészet átkeverjük, ha szükséges, megsózzuk, majd levesszük a tűzről, 1-2 percig lefedve pihentetjük, és  a sültpadlizsánnal darabokkal valamint 1-2 tk. balzsamecettel a tetején frissen, forrón tálaljuk. 

sutotokos rizotto sultpadlizsannal

Kedvencek a témában:

Articsókás-szalonnás rizottó ITT

erd-413x600

Sáfrányos rizottó gorgonzolával és szárított paradicsommal ITT

rizotto

Kecskesajtos-körtés rizottó taggiai olajbogyóval és citromos zellerrel ITT

DSC_2757

Anna szalonnás-zöldborsós rizottója ITT 

rizotto-borsos

és az én nagy-nagy kedvencem: arancini di riso – sáfrányos sült rizsgolyók ITT

DSC-6547-pic-405x600

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!