Alma és zeller, máj és hagyma, fehér húsú halak és citrom…mind, mind olyan ízpárosítások, amelyeket mindannyian ösztönösen, kisujjból vágunk, akadnak azonban olyan alapanyagok, amelyek némi fejtörést okoz(hat)nak. Találtam egy a témába vágó, egyszerű összefoglalót, ami minden konyhatündér számára hasznos lehet, íme:
Forrás: http://www.informationisbeautiful.net/visualizations/taste-buds/ – az eredeti nagy felbontású ábra ezen a linken elérhető
A fentiek tudományos vizsgálatok által igazolt, egyetemesen elfogadott, nagyszerűen működő ízpárosítások, amelyek figyelembe vételével minden étel készítése alkalmával biztosra mehetünk.
p.s. Ízpárosításokkal kapcsolatban használom még Niki Segnit La grammatica dei sapori című könyvét, és szívesen töltöm az időmet a https://www.foodpairing.com/en/home oldalon is – bár azt gondolom, a hétköznapi konyhához a fenti öt ábra ismerete bőven elég. (Haladóknak a Caren Page-Andrew Dornenburg páros The Flavor Bible és What You Drink With What You Eat című műveit érdemes beszerezni.)