Szilvás galette

Két szilvás desszertet is hozok a héten. Az egyik ez az egyszerű, rusztikus galette, amelyet annak ellenére, hogy nem vagyok nagy sütemény fan, viszonylag gyakran ültetem a vasárnapi ebéd végére. Szeretem, mert könnyen, gyorsan elkészíthető, nem telít úgy, mint egy szelet csokoládétorta, és így hamar el is fogy.

A tölteléket nem feltétlenül szükséges előfőzni és keményítővel sűríteni, de ezzel a módszerrel a fűszeres gyömölcs íze sokkal koncentráltabb lesz, és szeleteléskor sem folyik ki a tésztából.

Szilvás galette

Hozzávalók:

A tésztához: 200 g liszt, 80 g hideg vaj, 2 ek. porcukor, ½ citrom reszelt héja, 2 tojás, 1 ek. víz

A tésztára: 1 tojás, 2 tk. kristálycukor

A töltelékhez: 400 g vörös szilva, 3 ek. kristálycukor, 1 kk. őrölt fahéj, ½ vaníliarúd, 1 púpozott kk. étkezési keményítő

A vajat a  liszttel elmorzsoljuk, és elkeverjük benne a porcukrot valamint a reszelt citromhéjat. Hozzáadjuk a tojásokat, a vizet, majd az egészet könnyen formázható, puha masszává gyúrjuk. A tésztát gombóccá formáljuk, és folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket: A szlvákat kimagozzuk, negyedekre vágjuk, és a cukorral, a fahéjjal, valamint a vaníliával felforraljuk. Hozzáadjuk a keményítőt, még 30 másodpercig főzzük, majd levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk.

A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a közepére kanalazzuk a kihűlt fűszeres szilvát. A tésztalap szélét felhajtogatjuk, a tetejét megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk a kristálycukorral, és az egészet 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Tovább a blogra »