A hőmérő ismét harminc fokot mutat, ami azt jelenti, hogy még egy utolsó gazpacho bűntudat nélkül belefér a szeptember végi menübe. A kései, megfáradt paradicsomok kifejezetten kellemes aromát kölcsönöznek ennek a levesnek. Próbáljátok ki! Megéri!
Klasszikus gazpacho
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg paradicsom, 150 g uborka, 150 g kaliforniai paprika, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 100 g száraz kenyér, kb. 80 ml sherry ecet, só, frissen őrölt fekete bors, kb. 120 ml extra szűz olívaolaj, néhány friss bazsalikomlevél
Az uborkát meghámozzuk, a paprika csumáját és a paradicsom szárát eltávolítjuk, a hagyma és a fokhagyma héját lefejtjük. Az előkészített zöldségeket és a kenyeret nagyobb kockára vágjuk, és egy tálba tesszük. Meglocsoljuk az ecettel és az olaj felével, átkeverjük, majd legalább egy órán keresztül állni hagyjuk. Ezután az egészet turmixgép keverőpoharába töltjük, és a maradék olívaolajat lassanként hozzácsorgatva simára dolgozzuk.
A pépet átpasszírozzuk, a levet sózzuk, és egy-két órára hűtőbe tesszük. (Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.)
A lehűlt zöldséglevest néhány csepp extra szűz olívaolajjal, friss bazsalikomlevelekkel és egy csipetnyi frissen őrölt fekete borssal tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: