…amelyek tkp. önmagukban is megállják a helyüket, de egy szelet grillezett hússal, hallal vagy néhány fasírtgolyóval tápláló, kerek fogássá alakulnak. Mi az első mellé lazacot, a második mellé először ricottás pulykafasírtot, másodszor sült kolbászt, a harmadikhoz pedig egyszerű, grillezett csirkemellet ettünk.
És ha ez nem lenne elég, rengeteg cukkinivel készülő ételt találsz még a blogon, EZEN a linken. A folytatásban várható: cukkinis-sonkás plumcake, cukkinis-kukoricás galette, füstölt sajtos-cukkinis csirkefasírt; meglátjuk, melyiket sikerül posztolni is.
Parmezános-balzsamecetes párolt cukkini
Hozzávalók 4 személyre: 4 db zsenge cukkini (max. 15 cm hosszúak), só, 2 ek. frissen reszelt parmezán, 2-3 ek. balzsamecet
A cukkiniket félbevágjuk, majd kevés sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük. A fél cukkiniket 2-3 mm vastagon felszeleteljük, összekeverjük a frissen reszelt sajttal valamint a balzsamecettel, és azonnal tálaljuk.
Majonézes-cukkinis rizssaláta
Hozzávalók 4 személyre: 200 g salátához való rizs, 2 db zsenge cukkini (max. 15 cm hosszúak), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, egy nagy csokor petrezselyemzöld, 100 g majonéz, só, frissen őrölt fekete bors, extra szűz olívaolaj
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, és a petrezselyemzölddel együtt finomra aprítjuk. A cukkinit nagyon apró kockára vágjuk.
Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a cukkinikockákat is, és közepes lángon 5-6 percig pirítjuk. Elkeverjük benne az aprított petrezselyemzöldet, még egy percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről.
A rizst lobogó sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és azonnal összeforgatjuk a hagymás-petrezselymes cukkinivel.
A cukkinis rizst szobahőmérsékletűre hűtjük, összekeverjüka majonézzel, és langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Grillezett cukkini besamel mártással
Hozzávalók 4 személyre: 3 db zsenge cukkini (max. 15 cm hosszúak), 500 ml meleg tej, 50 g vaj, 50 g liszt, frissen reszelt szerecsendió, 2 ek. frissen reszelt parmezán, őrölt fehér bors, só
A cukkiniket hosszában 2-3 mm vastagon felszeleteljük, besózzuk, és grillserpenyőben mindkét oldalukat meggrillezzük.
A mártáshoz a vajat felhevítjük, beleszitáljuk a lisztet, és folyamatosan kevergetve 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a meleg tejet, sóval, őrölt fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és az egészet addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
A cukkini szeleteket feltekerjük.
A mártás felét egy tűzálló tálba tesszük, majd ráhelyezzük a cukkini tekercseket. A maradék mártást a tekercsekre öntjük, megszórjuk a reszelt parmezánnal, és 220°C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul.
(A cukkini szeletekbe tekerhetünk vékonyra szelt sajtot és/vagy sonkát, így ez a fogás akár önmagában is megállja a helyét.)
Ha tetszett a bejegyzés, követheted a blog történéseit a Facebookon is!
Ha a halételeket is szereted, nézz be a Bárkámra! Biztos vagyok benne, hogy találsz kedvedre való, egészséges, halas recepteket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: