Férj egy kissé elragadtatta magát, amikor alig két hónapja a mángold/sóska/spenót/saláta/rukola magokat tartalmazó papírtasakokat a bevásárlókosárba pakolta, most pedig, ahogy sejtettem, nm bírunk a kertünkben burjánzó zöldekkel. Ettük nyersen, párolva, cukkinivel tócsniszerűen sütve, készítettem belőle mártást, tésztákra szószt, turmixokat, sőt, még csirkemellbe is töltöttem. Maradt még a sós “torta” opció, a maradék meg valószínűleg megy a mélyhűtőbe – csak férjen bele, ugye. 🙂
Ha van ötletetek, hogyan lehetne még változatosabban elkészíteni ezeket a zöldeket, semmiképp ne tartsátok magatokban! Nyugodtan jöhetnek a kommentek! 😉
Sajtos zöld pite
Hozzávalók: 1 leveles tészta lap (én most ezt elnéztem, mert véletlenül négyszögleteset vettem, így nem kicsit lett “rusztikus” a végeredmény, de ti figyeljetek oda, hogy kerek legyen!) 400 g friss spenótlevél, 100 g friss zsenge mángoldlevél, 100 ml tejszín, 100 g friss krémsajt (pl. Philadelphia), 150 g ricotta, 3 ek. frissen reszelt parmezán, 1 nagy gerezd fokhagyma, 2 db tojás, só, frissen reszelt szerecsendió, frissen őrölt fekete bors
A spenót és mángold leveleket többször váltott vízben megmossuk, és egy kevés sóval, saját levükben 3-4 perc alatt megpároljuk. A zöldeket ezután leszűrjük, nagyon alaposan kinyomkodjuk, finomra aprítjuk, és egy keverőtálba tesszük. Belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a tejszínt, a ricottát, a krémsajtot, a parmezánt, és a tojásokat is. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk egy kevés frissen reszelt szerecsendióval, és az egészet összekeverjük.
A leveles tésztát sütőpapírral kibélelt piteformába simítjuk, az alját villával megszurkáljuk. Ráöntjük a sajtos zöld masszát, a tészta széleit a töltelékre hajtjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Kommentek