Kukucskál még néhány bodzavirág tányér a határban, aki eddig nem szánta rá magát a szörp készítésre, most még megteheti! 🙂
Bodzaszörp tartósítószer nélkül
Hozzávalók: 3 l víz, 30 db bodzavirág tányér, 6 db kezeletlen citrom, 2 kg kristálycukor
A bodzavirág tányérokat folyó víz alatt gyors mozdulatokkal leöblítjük. A citromok levét kifacsarjuk, félretesszük. A gyümölcsök héját (a fehér résszel együtt) nagyobb darabokra vágjuk, a megmosott bodzavirágokkal együtt egy lábasba rétegesen lerakjuk, és meglocsoljuk a félretett citromlével.
A vizet a cukorral folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd a szirupot a citromos bodzára öntjük, és 24 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután sűrű szövésű kendőn átszűrjük, majd a kendőben maradt bodzát alaposan kinyomkodjuk.
Az így kapott szörpöt újra felforraljuk, és tiszta üvegekbe töltjük.
Az üvegeket lezárjuk, vizes dunsztban 20 percig hőkezeljük, és lehetőleg ebben a vízben, esetleg kivéve, megtörölve, plédbe takarva hagyjuk kihűlni. (Vizes dunszt: a megtöltött, lezárt üvegeket egy nagy lábasba helyezzük, felöntjük meleg vízzel, lassan felforraljuk, és alacsony lángon, gyöngyözve 20 percig főzzük.)
A szörpöt jéghideg bubis vízzel hígítva, 1-2 citrom szelettel kínáljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: