Eper-spárga-spenót – a verhetetlen hármas

Ok, nem írom le századszor is, hogy szerelmes vagyok a spárgába, meg hogy egyetek ti is sokat, mert finom és egészséges és….bla…bla…bla – mondaná a hatévesem. Neki már a könyökén jönnek ki a friss, szezonális zöldségeket éltető nagymonológjaim, ezért gondolom azt, hogy itt sem kellene tombolnom.

Újabb spárgás recept jön tehát, az egyik legkedvencebb kedvenc:

Eper-spárga-spenót saláta

Hozzávalók 2 személyre:

A salátához: 8 db fehér spárga, 2 marék friss parajlevél (én szeretem a kicsit “érettebb”, karakteresebb ízű példányokat is, ti nyugodtan válasszatok hozzá bébi spenótot), 6 szem eper

A dresszinghez: 6 szem eper, 2 tk. frissen facsart citromlé, 1 tk. méz, 1 ek. alma balzsamecet, kb. 20 ml extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors

A spárgák alsó, fás részeit levágjuk, a szárakat zöldséghámozóval megpucoljuk. A parajleveleket megmossuk, salátacentrifugában megszárítjuk, és tányérra rendezzük. Az epret megtisztítjuk, hat szemet felszeletelünk, a többit félretesszük.

A spárgákat sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük.

Közben a dresszinghez az egész eperszemeket a citromlével és a mézzel botmixer segítségével pürésítjük. Sóval, frissen őrölt fekete borssal és balzsamecettel ízesítjük, majd belekeverjük az olívaolajat is.

A langyosra hűlt spárgákat a parajlevelekre fektetjük, megszórjuk a szeletelt eperrel, és a balzsamos-epres dresszinggel azonnal tálaljuk.

A receptben szereplő epres-alma balzsamos öntettől nem kell megijedni! Ez a saláta remekül működik a klasszikus citromlé v. fehérbor ecet v. almaecet v. normál balzsamecet+olívaolaj kombinációkkal is.

Még spárga a blogon:

Spenótkrémes fusilli mozzarellával és fehér spárgával

Tavaszi saláta zöld spárgával és mozzarellával

Ricottás-paradicsomos-spárgás pite

Orecchiette sült szalonnával, ricottával és zöld spárgával

Sáfrányos rizottó zöld spárgával

Bresaola tekercsek fehér spárgával

Ha tetszett a bejegyzés, követheted a blog történéseit a Facebookon is!

Tovább a blogra »