Ok, nem írom le századszor is, hogy szerelmes vagyok a spárgába, meg hogy egyetek ti is sokat, mert finom és egészséges és….bla…bla…bla – mondaná a hatévesem. Neki már a könyökén jönnek ki a friss, szezonális zöldségeket éltető nagymonológjaim, ezért gondolom azt, hogy itt sem kellene tombolnom.
Újabb spárgás recept jön tehát, az egyik legkedvencebb kedvenc:
Eper-spárga-spenót saláta
Hozzávalók 2 személyre:
A salátához: 8 db fehér spárga, 2 marék friss parajlevél (én szeretem a kicsit “érettebb”, karakteresebb ízű példányokat is, ti nyugodtan válasszatok hozzá bébi spenótot), 6 szem eper
A dresszinghez: 6 szem eper, 2 tk. frissen facsart citromlé, 1 tk. méz, 1 ek. alma balzsamecet, kb. 20 ml extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors
A spárgák alsó, fás részeit levágjuk, a szárakat zöldséghámozóval megpucoljuk. A parajleveleket megmossuk, salátacentrifugában megszárítjuk, és tányérra rendezzük. Az epret megtisztítjuk, hat szemet felszeletelünk, a többit félretesszük.
A spárgákat sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük.
Közben a dresszinghez az egész eperszemeket a citromlével és a mézzel botmixer segítségével pürésítjük. Sóval, frissen őrölt fekete borssal és balzsamecettel ízesítjük, majd belekeverjük az olívaolajat is.
A langyosra hűlt spárgákat a parajlevelekre fektetjük, megszórjuk a szeletelt eperrel, és a balzsamos-epres dresszinggel azonnal tálaljuk.
A receptben szereplő epres-alma balzsamos öntettől nem kell megijedni! Ez a saláta remekül működik a klasszikus citromlé v. fehérbor ecet v. almaecet v. normál balzsamecet+olívaolaj kombinációkkal is.
Még spárga a blogon:
Spenótkrémes fusilli mozzarellával és fehér spárgával
Tavaszi saláta zöld spárgával és mozzarellával
Ricottás-paradicsomos-spárgás pite
Orecchiette sült szalonnával, ricottával és zöld spárgával
Sáfrányos rizottó zöld spárgával
Bresaola tekercsek fehér spárgával
Ha tetszett a bejegyzés, követheted a blog történéseit a Facebookon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: