Számomra akkor jön el az igazi tavasz, amikor a környékbeli földeken a fekete csíkokban kígyózó fóliák itt-ott megemelkednek… Ujjongok, mint annak idején az április negyedikei ünnepségeken (amiről sokáig azt hittem, hogy az egész ország az én születésnapomat üli, csak sosem értettem, hogy miért mindig egy nappal később :-D). Mindegy is, a lényeg, hogy egyetek ti is sok spárgát! Egészséges: ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, könnyen emészthető, kalóriaszegény – remek jolly joker a fogyókúrázók számára – ja, és ráadásul f i n o m!
A következő alapanyagokkal remekül harmonizál: tárkony – pl. béarni mártásba aprítva, földimogyoró – ázsiai beütésű fogásokban, narancs – pl. hollandi mártásba keverve, halak és tenger gyümölcsei – különös tekintettel a garnélára…grillezve, mondjuk, cukorborsó – aminek az íze a nyers spárga ízére hajaz; rizottóban pl. jól érzik magukat együtt, – és a fő klasszikusok: tojás, gomba, (új)burgonya, édes nyers sonka, eper, paraj, érlelt, zsíros, vagy egészen friss sajtok.
Tavaszi saláta sonkával, zöld spárgával és mozzarellával
Hozzávalók 2 személyre: 8 db zöld spárga, 4 szelet nyers San Daniele sonka, 125 g mozzarella, két maréknyi vegyes zsenge tavaszi saláta (felettébb büske vagyok, ti. a képen látható zöldek nagy része már a saját kertünkből származik), só, frissen őrölt fekete bors, frissen facsart citromlé, extra szűz olívaolaj
A spárgáról lefejtjük a száron lévő vastagabb pikkelyeket. A mozzarellát nagyobb darabokra tépkedjük, és szűrőben lecsepegtetjük. A leveleket megmossuk, megszárítjuk.
A spárgasípokat forrásban lévő sós vízbe dobjuk, és roppanósra pároljuk. Ezután leszűrjük, hosszában félbe vágjuk, és négyesével a sonkaszeletekbe göngyöljük . (A spárga főzőlevét ne dobjuk ki! Használhatjuk tésztaszószok, rizottók, levesek készítésekor.)
A leveleket, a spárga csomagokat és a mozzarellát tányérra rendezzük. Megintjük sóval, frissen őrölt fekete borssal, meglocsoljuk citromlével valamint extra szűz olívaolajjal, és azonnal tálaljuk.
Ilyen egyszerű ez!
Még spárga a blogon:
Ricottás-paradicsomos-spárgás pite
Orecchiette sült szalonnával, ricottával és zöld spárgával
Sáfrányos rizottó zöld spárgával
Bresaola tekercsek fehér spárgával
Ha tetszett a bejegyzés, követheted a blog történéseit a Facebookon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: