Egyszerű, gyorsan elkészíthető, egészséges és laktató is egyben ez a tőkehalas szendvics. A cukkinisaláta Jamie érdeme, a fotó a gyerkőcé (még mindig nem hagyja, hogy én fotózzak; táltosra “gyűjt” – részletek ITT). 🙂
Sok-sok cukkinis receptet pedig ITT találtok – készüljetek, lassan itt a szezon!
Tőkehalas-cukkinis szendvics
Hozzávalók 2 személyre: 2 db kb. 100 grammos tőkehal filé bőr nélkül, 2 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt feketebors, egy nagy csokor petrezselyemzöld, 2 db bébi cukkini, 1 citrom, 2 db zsömle, 2 ek. szobahőmérsékletű tejföl
A cukkinit zöldséghámozóval vékonyan felszeleteljük, és egy keverőtálba helyezzük. Ráfacsarjuk fél citrom levét, megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk egy kevés extra szűz olívaolajjal, és félretesszük (aprított, friss chili is mehet bele, nálam ez most nem volt alternatíva, ti. a szendvicset gyerekbarát módon kellett elkészíteni).
A halat sóval, borssal fűszerezzük. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, félbe vágjuk, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk.
A zsömlét kettévágjuk, egy nagy serpenyőben a vágott felükkel lefelé enyhén megpirítjuk, majd bedörzsöljük fokhagymával. Félretesszük, melegen tartjuk. Közben a salátát összekeverjük.
A serpenyőbe egy kevés olívaolajat öntünk, beledobjuk a fokhagymát, és 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a halfiléket, és lefedve, vastagságuktól függően 2-4 perc alatt készre pároljuk.
A zsömlék alső felét megkenjük a tejföllel, majd megsózzuk. Ráhalmozzuk a cukkinit, ráfektetjük a halszeleteket, és megszórjuk az aprított petrezselyemzölddel. Az egészet befedjük a zsömlék felső felével, és nyomban meg is esszük.
Halas receptet kifejezetten erre a témára “szakosodott” Tarka Bárkámon is találtok! Klikk IDE!
Ha tetszett a recept, kövesd a blog történéseit a Facebookon is!
Köszi! És hajrá, Éci! 🙂
naggyon jó 🙂 és jövő héten halközelben…