A húsvéti időszak tojásos ételei, sültjei után már nagyon hiányoztak a halak és a tenger gyümölcsei. A héten több olyan receptet is hozok, amiben ezek a hozzávalók is szerepelnek. Mindegyik viszonylag egyszerűen, kevés “valódi” munkával elkészíthető: lesz egy tőkehalas-csicseriborsós egytálétel, egy remek szendvics szintén tőkehallal és Jamie csúcsszuper citromos cukkini salátájával, ill. egy paradicsomos-kagylós tészta. Remélem, ti is szeretni fogjátok!
Halas receptet kifejezetten erre a témára “szakosodott” Tarka Bárkámon is találtok! Klikk IDE!
Tőkehal kolbászos-olívás csicseriborsóval
Hozzávalók 4 személyre: 300 g száraz csicseriborsó (előzőleg 24 órára hideg vízbe áztatva), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy kis darab gyömbérgyökér, 1 tk. méz, 100 g paprikás kolbász (most chorizo), 4 ek. passzírozott paradicsom, 80 g magozott zöld olajbogyó, 400 g tőkehal filé bőr nélkül, 1/2 citrom frissen facsart leve, só, frissen őrölt fekete bors, kakukkfű levélkék, extra szűz olívaolaj
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. Az olajbogyókat négyfelé vágjuk, a kolbászt 1-2 mm vékonyan felszeleteljük.
Egy nagy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk. Hozzáadjuk a kolbászt, közepes lángon ropogósra sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és félretesszük.
A megmaradt zsiradékon a finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gyömbért, a mézet és 1-2 percig pirítjuk. Ezután beleforgatjuk a leszűrt csicseriborsót, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és fedő alatt puhára pároljuk. (Kb. egy óra kell, hogy megpuhuljon.)
Közben a tőkehalat féltenyérnyi darabokra vágjuk. A szeletek mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk egy kevés citromlével, pár csepp olívaolajjal, végül megszórjuk kakukkfű levélkékkel, jól összeforgatjuk, és 15 percig állni hagyjuk.
A paradicsomot, az olajbogyót és a sült kolbászt a főtt csicseriborsóhoz keverjük, ráhelyezzük a tőkehal szeleteket, és az egészet fedő alatt, – a hal vastagságától függően kb. 5-8 perc alatt – készre főzzük. (Keverni nem szabad, mert a bőr nélküli hal könnyen széteshet.)
Ha tetszett a recept, kövesd a blog történéseit a Facebookon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: