Ugye te sem dobod ki a húsvéti sonka főzőlevét?
Én már évek óta alaplevezek. Általában húsból/csontból vagy hal nyesedékből, garnéla páncélokból előre elkészítem, aztán kisebb adagokban lefagyasztom, és amikor szükséges, csak előkapom a mélyhűtőből a megfelelő zacsit. A jó minőségű füstölt sonka főzőleve különleges ajándék: használtam már tészta főzéséhez, spárgás rizottó alapleveként, löttyintettem mártásokba (besamellel pl. remekül működik), de a tegnapi pacalt is ezzel – na meg persze egy jó adag fehérborral – öntöttem fel. A tél végén kissé fáradt ízű zöldségeknek is kifejezetten jót tesz, íme a bizonyíték:
Medvehagymás zöldségleves
Hozzávalók: 300 g brokkoli, 300 g kelbimbó, 3 db burgonya, 3 sárgarépa, 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, egy nagy csokor medvehagyma, 100 ml száraz fehérbor, füstölt sonka főzőleve, 100 ml tejszín, só, frissen őrölt fehér és fekete bors, extra szűz olívaolaj
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát, a medvehagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk. A brokkoli rózsáit diónyi darabokra szedjük, szárát 2-3 darabra, a kelbimbót negyedekre a burgonyát kisebb kockára vágjuk, a sárgarépát 2 mm vastagon felkarikázzuk.
A brokkoli szárát a burgonya, a répa és a fokhagyma 1/3 részével egy lábasba tesszük, felöntjük annyi sonka főzőlével, amennyi éppen ellepi, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ezután az egészet botmixerrel sima pürévé turmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és félretesszük.
A hagymát közben 3-4 ek. olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a medvehagymát, a maradék fokhagymát, burgonyát, sárgarépát valamint a kelbimbót, meghintjük egy csipetnyi őrölt fehérborssal és sóval, majd 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a borral és egy kevés vízzel (esetleg sonka főzőlével, de itt a só miatt érdemes kicsit odafigyelni), és a zöldségeket félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a brokkolirózsákat, majd amikor ezek is majdnem megpuhulnak, hozzákeverjük a tejszínes zöldségpürét és a levest forráspontig hevítve készre főzzük.
Tálaláskor megszórjuk egy jó adag frissen őrölt fekete borssal, meglocsoljuk egy teáskanálnyi extra szűz olívaolajjal. Pirítóst érdemes belemártogatni. Citromlével, tárkonyecettel savanyítható.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: