Tavola in Piazza

Karamelles-diós sütemény vaníliakrémmel

Hello világ!

Nagymamák süteményes füzetében még biztos fellelhető a következő dolcetto receptje. A lényeget a puha diós lapokra csorgatott sötét karamell adja, ami cincogva roppan a lágy vaníliakrém alatt. A látszat ellenére egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Próbáljátok ki! Húsvétra, szerintem, tökéletes választás lehet.

Karamelles-diós sütemény vaníliakrémmel

Hozzávalók:

A tésztához: 9 tojás, 9 ek. kristálycukor, 6 ek. liszt, 100 g darált dió, csipetnyi só

A karamellhez: 10 ek. kristálycukor

A krémhez: 3 tojássárgája, 2 ek. liszt, 300 ml zsíros tej, 200 g sótlan szobahőmérsékletű vaj, 1/2 vaníliarúd, 150 g porcukor

A tetejére: 3 tojásfehérje, 150 g kristálycukor, 1 ek. cukrozatlan holland kakaópor

dios suti

A tésztához 9 tojás sárgáját 7 ek. cukorral habosra verjük, majd belekeverjük a lisztet és a darált diót is. (Ezzel már nem verjük sokáig, hogy a hab össze ne essen.) A fehérjét a maradék 2 ek. cukorral és egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a diós-cukros-tojássárgájás masszába forgatjuk.

Egy 25×35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a masszát háromszorra, 190 °C-ra előmelegített sütőben, egyenként kb. 15 perc alatt megsütjük.

Közben elkészítjük a krémet: a vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a magocskákat kikaparjuk. Egy lábasban a 3 tojás sárgáját 300 ml tejjel és 2 ek. liszttel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a vanília magokat valamint a héjat is (ezt majd a végén kidobjuk), és közepes lángon az egészet csomómentes, sűrű krémmé főzzük.

A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra verjük, és a már kihűlt vaníliás főzött krémmel egyneművé keverjük.

A 10 ek. kristálycukorból sűrű, sötét karamellt készítünk, és a három diós lap tetejére csorgatjuk.

Amikor a karamell megszilárdul, az egyik lapot megkenjük a vajas vaníliakrém felével, és erre egy másik diós lapot helyezünk. Ezt megkenjük a maradék krémmel, és befedjük az utolsó diós lappal.

A habhoz a három tojásfehérjét 150 g kristálycukorral gőz fölött felverjük (nem szabad sokáig hőkezelni, mert a tojás “megfő”). A hab negyedét külön tesszük, és belekeverjük a kakaóport.

A fehér tojáshabot a süti tetején egyenletesen elkenjük, rácsorgatjuk a kakaós habot, és az egészet jól behűtjük.

dios suti2

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!