Hölgyeim és Uraim! A bab iránt érzett határtalan szenvedélyünk egyik legújabb megnyilvánulása következik. Próbáljátok ki! Isteni!
Bögrés bableves
Hozzávalók 4 személyre: 1 bögre a kedvenc fajtájú szárazbabunkból, 1 közepes sárgarépa, 1 fej salotta hagyma, 2 gerezd fokhagyma, extra szűz olívaolaj, 1 kk. őrölt kömény, 1 babérlevél, körömnyi gyömbérgyökér, 1/2 kk. őrölt fehérbors, 1 ág friss kakukkfű, só, 1/2 bögre tejföl, 1/2 bögre házi paradicsomszósz (ilyen pl.), 1 ek. balzsamecet
A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
A salotta hagyma és a fokhagyma gerezdeket megpucoljuk, félbe vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk. A gyömbért meghámozzuk, kislyukú reszelőn lereszeljük.
Egy lábasban kevés olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a gyömbért, a hagymát, a fokhagymát, a köményt, a fehér borsot és 2-3 percig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a leszűrt babot, a sárgarépát, és a babérlevelet is. Felöntjük annyi vízzel, hogy a lábas tartalmát kb. két ujjnyira ellepje, majd az egészet addig főzzük, amíg a bab megpuhul.
A babérlevelet kidobjuk, s ezután a hagymás-sárgarépás babot a tejföl, a paradicsompüré és a balzsamecet hozzáadásával sima krémmé turmixoljuk. (Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kevés vizet. Ha rusztikusabban szeretjük, a bab felét hagyjuk egészben! )
A levest bögrékben, 1-1 tk. tejföllel és olívaolajjal meglocsolva, friss kakukkfű levélkékkel megszórva, forrón tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: