Ez a torta nem elsőre sikerült úgy, ahogy azt eredetileg elképzeltem. Gondoltam, a tiramisù, jó szokásához híven, megáll majd az alapon, ami majdnem így is történt, de a massza lágyságának, habosságának köszönhetően nem lehetett szépen szeletelni. A második nekifutásnál ezért kapott a hab egy kis expressz zselatin fixet, s a szeletek így végül stabilan álltak a lábukon. (Némi korrekciót még lehetne eszközölni rajta, a kekszalap helyett, ami pl. egy sűrű cheesecake-hez kiváló alap, itt viszont túl tömörnek bizonyul a habhoz képest, sokkal kellemesebb hatást kelthet egy vékony piskótalap. Legközelebb biztos, hogy egy ilyen könnyű, két tojásos lapot sütök a hab alá.)
Málnás tiramisù torta
Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):
Az alaphoz: 200 g keksz, 100 g olvasztott vaj
A tiramisù habhoz: 4 db tojás, 500 g mascarpone, 60 g cukor, csipetnyi só, 1 cs. expressz zselatin fix
A málnaszószhoz: 80 ml víz, 80 g cukor, 300 g málna, fél vaníliarúd kikapart magocskái, 4 mentalevél, fél citrom frissen facsart leve
és még: kb. 100 g sűrű, kemény málna vagy ribizli lekvár, 8 db babapiskóta, 100 ml marsala, 50 ml víz, kb. 16 db keksz a torta köré (de használhatunk félbe vágott babapiskótákat is)
A kekszet késes aprítóban finomra aprítjuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal, és egy sütőpapírral kibélelt tortaforma aljára simítjuk. A kekszalapot vékonyan megkenjük a málna/ribizli lekvárral, és hűtőbe tesszük.
A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük.
A cukrot a tojások sárgájával fehéredésig verjük.
A mascarponét egy fakanállal átdolgozzuk, majd a tojáshabbal és a zselatin fixszel simára keverjük.
A felvert tojásfehérjét, óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, összekeverjük a mascarponés-tojásos masszával.
Egy kis tálkában összekeverjük a marsalát a vízzel.
Szia Zsuzsa,
a keksz a Mulino Bianco galletti elnevezésű terméke (http://www.mulinobianco.it/colazione-e-merenda/biscotti/galletti). Nem tudom, otthon lehet-e kapni. Nálunk állandó vendég, a család ugyanis csak ezt a kekszet hajlandó a reggeli tejeskávéba!mézes tejbe mártogatni. 🙂
Hol lehet ilyen tyúkos kekszhez hozzájutni? Vagy recept valahol?