Kandírozott narancsos-gyömbéres-csokoládés keksz

November ide vagy oda, nálunk már megkezdődött a karácsonyra való készülődés. Soha nem vágytam ennyire az Ünnepet, mint az idén, és bármennyire próbáltam késleltetni az ezzel kapcsolatos gondolataimat, mindig vissza-visszatértek, így egy idő után engedtem nekik.

Péntek óta minden nap csinálunk valamit, ami a kellemes hangulat megteremtését szolgálja: hol egy rénszarvast biggyesztünk a polcra, hol egy csilingelő sapkás télapót lógatunk a függönyre, szánkót és lovakat rajzolunk, finom, meleg fényeket kapcsolunk, kekszet, puha süteményeket sütünk…

Ez a csokis keksz pl. igazán hangulatosra sikerült, december végéig biztos, hogy újra kell majd sütni, és nem csak az íze miatt, hanem mert Anna is imádta gyúrni, gömbölyíteni, és persze a végén büszkén mondani, hogy ez bizony az ő műve.

Kandírozott narancsos-gyömbéres-csokoládés keksz

Hozzávalók kb. 50 db kekszhez: 250 g liszt, 200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé, 100 g vaj, 1 tojás fehérje, 100 g méz, 1 ek. cukrozatlan kakaópor, 1 tk. sütőpor, 40 g kandírozott narancs, 1 kk. őrölt gyömbér, 1/2 kk. fahéj

A csokoládét és a kandírozott narancsot nagyon apró darabokra vágjuk.

A lisztet a kakaóporral, a sütőporral együtt átszitáljuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a fűszereket, a mézet,a  tojásfehérjét, a narancsot, valamint a csokoládét, és az egészből könnyen formálható tésztát keverünk, amit aztán legalább 1 órára hűtőszekrénybe teszünk.

A tésztából kisebb diónyi darabokat csípünk, gömbölyűre formázzuk. A golyókat a tenyerünk között kissé ellapítjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és 170 °C-on kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Tovább a blogra »