Ez csak egy egészben sült csirke – és néhány ötlet az ünnepekre…

Hozzávalók: 1 konyhakész csirke, 4 tk. vaj, 4 datolyaparadicsom, egy nagy csokor vegyes zöld fűszer (petrezselyemzöld, sok majoránna, 2 friss babérlevél, 1-2 ág rozmaring, 4-5 kisebb zsályalevél), 2 gerezd fokhagyma, néhány szelet citrom, só, frissen őrölt feketebors, extra szűz olívaolaj

A csirkét kívül-belül bedörzsöljük sóval és frissen őrölt feketeborssal. A fokhagymát vékonyan felszeleteljük, a rozmaring levélkéit lecsipkedjük, a zsálya leveleit nagyobb darabokra tépkedjük. A paradicsomokat négyfelé vágjuk.

A petrezselyemzöldet és a majoránnát egy babérlevéllel és két szelet citrommal együtt a csirke hasába tömjük.

A maradék zöld fűszerek felét egy tűzálló tál aljára helyezzük. Ráfektetjük a befűszerezett csirkét, megszórjuk a zöldek másik felével, a fokhagyma szeletekkel, a paradicsom negyedekkel, és teáskanálnyi vajdarabkákkal. Meglocsoljuk egy kevés extra szűz olívaolajjal, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt ropogósra sütjük. (A csirke alatt keletkező levet általában leszűröm, ha szükséges, beforralom, és 3-4 ek. tejszín hozzáadásával mártást készítek belőle.)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

No, és akkor az év során kiötlött ételek az ünnepekre:
Ricotta-gesztenye krém sült almával és fenyőmaggal
ricotta + gesztenyepüré 1:1
alma kockára vág, citromos vízben blansíroz, vajon roppanósra párol, a végén kevés agavé sziruppal összekever
fenyőmag megpirít
Rakott krumpli de lux
friss és füstölt lazaccal, kapros tejföllel
Vérnarancsos kacsa burgonya tortával
A kacsához: 1 pecsenye kacsa, 4 gerezd fokhagyma, 1 fehér hagyma, 1 vérnarancs, 1 rozmaringág, 2 tk. narancsvirág méz, só, frissen őrölt feketebors
220 fok, majd 140 puhulásig, pirulásig
A burgonyához: 8 közepes burgonya, 160 g Montasio sajt (2-3 hónap), 40 g frissen reszelt parmezán, só, frissen őrölt feketebors, kacsazsír
Burgonya meghámoz, vékonyan felszeletel, sajt nagylyukú reszeltőn lereszel.
Tűzálló tál kacsazsírral kiken, bele a burgonya és a sajt rétegezve.
Letakarva 200 fok 60 perc, majd még 30 perc fedetlenül.
Mandulatorta narancslekvárral, marcipánkrémmel és habcsókkal
Alap: 4 tojás fehérje, 50 g nádcukor, 50 g porcukor,300 g darált mandula
170 fokos sütőben 20 percig sütöm 20 cm-es formában 2x
a mandulás alapra narancslekvár,
erre pedig marcipános-mandulás mascarpone krém kerül: 250 g marcipán, 250 g mascarpone, 50 g amaretti durvára törve, néhány csepp amaretto, 50 g porcukor, 300 ml tejszín
A tejszínt a porcukorral felverem. A mascarponét az amarettoval, az amarettivel kikeverem, belereszelem a marcipánt és összekeverem.
Ráteszem a második mandulás lapot, aztán újra narancslekvár következik
erre egy habcsók lap kerül:
3 tojásfehérje, 150 g porcukor, kevés ecet
100 fokon 3 órán keresztül szárítom
A tetejét frissen filézett naranccsal (pici mézzel felmelegítve) és pirított mandula lapokkal szórom meg.
Lehetne belőle pohárkrém.
És egyszer mandula helyett pisztáciával is kipróbálom. (pisztáciás piskótának utánanézni!)
Tovább a blogra »