Nos, akkor leheljünk életet ebbe a kedves blogba, az ígért fügelekvár helyett mondjuk egy egyszerű gombás rizottóval.
Vargányás rizottóHozzávalók 4 személyre: 50 g szárított vargánya gomba, 280 g rizottóhoz való rizs, 1 fej fehér hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 100 ml merlot, 1 l hús alaplé (nálam most kakasból), 4 tk. vaj, 2 ek. frissen reszelt parmezán, két egészen apró csipetnyi füstölt csípős paprika, egy kis csokor petrezselyem- és korianderzöld, só, frissen őrölt feketebors
A vargányát 20 percre beáztatjuk, majd leszűrjük, és a koriander- ill- a petrezselyemzölddel együtt apróra vágjuk. (Még mindig tart Anna zöld fóbiája, ezért általában a zöld fűszereket szinte pépesre aprítom, és az elején adom az ételhez. A levelek így ugyan sokat veszítenek a friss aromájukból, de a végeredménynek a legapróbb családtag is önfeledten örül, nem turkál, nem piszmog az étel fölött.)
A gomba áztatólevét gézzel bélelt szűrőn keresztül átszűrjük, az alapléhez adjuk, és felmelegítjük.
Közben a hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd egy kevés olívaolajon és a vaj felén üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a rizst, kissé megpirítjuk, majd meghintjük egy kevés füstölt paprikával, a finomra aprított zöld fűszerekkel, és rádobjuk a gomba darabkákat is. Az egészet összekeverjük, felöntjük a vörösborral, és nagy lángon, folyamatosan kevergetve 1-2 percig főzzük. Kevés sót és borsot adunk hozzá, és a forró, gombás hús alaplével időnként meglocsolva addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, de a belseje kissé roppanós marad. Ekkor hozzáadjuk a frissen reszelt sajtot, a maradék vajat, végül az egészet összekeverjük, levesszük a tűzről, és lefedve még 3-4 percig állni hagyjuk, csak ezután tálaljuk. (Tálaláskor lehetőleg nem felejtjük el megszórni – mint ahogy az nekem mégis sikerült – egy csipetnyi őrölt füstölt csípős paprikával.)






Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: