Gyömbéres sültpaprika-sütőtök chutney
Hozzávalók: 800 g kápia paprika, 200 g cecei paprika, 250 g sült sütőtök, 100 g méz, 2 ek. muscovado cukor, 1/2 kk. só, 2 ek. balzsamecet, 1 csípőspaprika, 1 ágacska rozmaring, 40 g gyömbérgyökér
A gyömbérgyökeret meghámozzuk, nagyon apró kockára vágjuk, leöntjüka balzsamecettel, és legalább fél óráig állni hagyjuk.
A paprikákat megmossuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és 250 fokra előmelegített sütőben, olyakor megforgatva kb. 15-20 percig (ill. addig amíg a paprikák héja fel nem hólyagosodik) sütjük. Ezután a paprikákat egy tálba tesszük, egy tányérral letakarjuk, és hagyjuk kihűlni.
A paprikákat megmossuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és 250 fokra előmelegített sütőben, olyakor megforgatva kb. 15-20 percig (ill. addig amíg a paprikák héja fel nem hólyagosodik) sütjük. Ezután a paprikákat egy tálba tesszük, egy tányérral letakarjuk, és hagyjuk kihűlni.
Közben a sült tököt felkockázzuk, a csípőspaprikát apró, vékony karikára vágjuk, és a mézzel, a cukorral, a sóval, a rozmaringgal és a balzsamecetes gyömbérrel együtt egy lábasba tesszük.
A kihűlt paprikák héját lehántjuk, húsát a mézes-fűszeres sült tökhöz adjuk, és az egészet kb. egy óra alatt sűrűre főzzük. (A rozmaringot mielőtt a levélkék kezdenek a szártól elválni, ne felejtsük el eltávolítani!)
A krémet apró üvegekbe töltjük, lezárjuk, vizes dunsztban 20 percig gyöngyözve főzzük, és a vízben hagyjuk kihűlni.
Eddig friss és érett sajtokkal próbáltuk, mindkettő nagyon bejött! Jövőre ismétlés!
p.s. talán egy kevés mustárpor vagy vörösborecet még mehetett volna bele
Ciao carissima! Ci passo anch’io raramente, perché sono impegnata dall’altro mio blog:http://tarkabarkablog.hu/e soprattutto dalla costruzione della sua versione italiana:http://tarkabarkablog.hu/it-it/Con il libro…beh…non direi bene, ma poteva andare anche peggio…ti racconto quando ci vediamo.Sai, qui un buon caffé ti aspetta sempre! 😉 Buona giornata cara Libera!
Ciao, quanto tempo ch non passo da queste parti, le tue foto sono sempre perfette per far venir fame ;-)Io ho ancora in mente quelle che mi hai fatto vedere al città fiera, com’è andata col libro?Bacio.
Emma, nagyon örülök, hogy tetszik a recept! Remélem, a krém neked is ízleni fog!Gaba
milyen finom lehet! Ki fogom próbálni, köszi a receptet!