…Artusi mester gyűjteményéből. Biztos vagyok benne, hogy valamelyik “klasszikus” magyar szakácskönyvben is szerepel, mert egyszer felfedeztem valahol, de a tartósítószeres megoldások sokasága elnyomja ezt a nagyszerű receptet.
Két éve fahéjjal, és normál cseresznyével készítettem, azt csak megeszegettük, és ha jól emlékszem a levét jéghideg szódával hígítottuk, ez a mostani, fehér cseresznyés változat proseccoba csorgatva, kevés citrommal isteni!
Vaníliás fehér cseresznye
Hozzávalók: 1 kg fehér cseresznye, 3 vaníliarúd, 300 g kristálycukor
200 g cseresznyét kimagozunk, a levét kinyomkodjuk, a cseresznye húsát áttörjük, a vaníliarudat 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
A magokat feltörjük, a belsejüket kivesszük.
A maradék cseresznyét a cukorral rétegezve üvegekbe helyezzük, a tetejükön szétosztjuk az áttört cseresznyét, majd megszórjuk a magok belsejével.
Mindegyikhez 1-2 darabka vaníliát adunk, az üvegeket lezárjuk, egy tálcára helyezzük, és ha kibírjuk, két hónapig nem nyúlunk hozzájuk.
Artusi szerint akkor érik meg, amikor a cseresznyék leszállnak az üvegek aljára.
A tálca praktikus okokból szükséges, az erjedés következtében ugyanis néhány csepp szirup ki-kibuggyan az üvegből, ha véletlenül nem jól záródik.(Készítettem fruktózzal is, meglátjuk, milyen lesz.)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: