Orecchiette brokkolival és pancettával
Mára egy gyors késő őszi tésztát hoztam. Igaz, nem most készült, de nagyon aktuális.Aki szereti, használja bátran a csípőspaprikát; ebben a hidegben biztos jól fog esni!A recepteket tekintve izgalmas hétnek nézünk elébe. Nézzetek majd be, hátha számotokra is érdekes lehet… Ja, és elkészült a Tavola In Piazza facebook oldala. Itt lehet tetszést nyilvánítani, és ha úgy érzitek, használjátok a megosztás gombocskát is…Köszi. 🙂
Orecchiette brokkolival és pancettával
Hozzávalók: 320 g orecchiette, 120 g pancetta (érlelt, fűszeres császárhús) lehet füstölt is, 2 gerezd fokhagyma, 350 g brokkolirózsa, 50 g brokkolilevél, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl zöldség alaplé, 1 tk. vaj, extraszűz olívaolaj, só, bors, Parmigiano Reggiano de jó hozzá egy kevés scamorza is, só, bors (esetleg csípőspaprika)
Egy magas falú serpenyőben felhevítjük a vajat és egy kevés olívaolajat, megpirítjuk benne a fokhagymát és a felkockázott pancettát (ha használunk csípőspaprikát, itt adjuk az alaphoz!).
Amikor a pancetta megpirult, hozzáadjuk a kisebb darabokra szedett brokkolirózsákat és a csíkokra vágott leveleket is, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a fehérborral és a zöldség alaplével, aztán az egészet puhára pároljuk -ha szükséges egy kevés vizet önthetünk hozzá – végül zsírjára sütjük.
Közben a tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor eléri az “al dente” (nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, összekeverjük a pancettás brokkolival, tányérokba szedjük, a tetejére Parmigianot vagy scamorzát reszelünk, és azonnal tálaljuk. (A scamorzát nagylyukú reszelőn reszeljük!)