Tavola in Piazza

Füstölt ricottás-sajtos rúd

Magyar nagyanyó szakácskönyvéből származó recept helyi körülményekre írva.
Anna szülinapjára készült Flat-Cat fügés sütijével és a mákos-krémes tortával egyetemben.
Másnapra 12 db maradt. :-O
Füstölt ricottás-sajtos rúd
Hozzávalók:
A tésztához: 200 g kenyérliszt, 200 g simaliszt, 200 g sertészsír, 50 g reszelt Montasio sajt, 60 g reszelt füstölt ricotta, 1 kis doboz tejföl (kb. 150-175 g), 2 tk. só, 1 kk. őrölt feketebors
A tetejére: 100 g reszelt Montasio, 1 tojás
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a reszelt ricottát és a sajtot, majd az egészet elmorzsoljuk a zsírral. Hozzádjuk a tejfölt, labdává gyúrjuk és folpackba csomagolva egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.

Ezután 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, bekenjük a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal, derelyevágóval vagy éles késsel rudakat vágunk belőle, és sütőpapírral kibélelt tepsin, 170 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gabah says:

    Ó, ez baj. Iper? Ott is szokott lenni. De ha mégsem, ne csüggedj, jó lesz az joghurttal és robiolával is.Egyébként meg ezek az itt kapható tejfölök inkább édeskések, ízben nem igazán hasonlítanak a mi tejfölünkhöz.

  2. Vica says:

    Eurospar hozzánk legközelebb kb.50 km-re van Perugianal.Ugy hogy a beszerzés nem holnap lesz.

  3. Gabah says:

    Ricotta affumicata a becses neve. A ricottát lyukacsos műanyag edénykébe vagy gézbe teszik, préselik, és bükkfával megfüstölik.Itt van róla egy kép: http://www.pezzetta.it/catalog/ricotta-affumicata-montagna-p-89.htmlSzalonnás tésztákra, tökös ételekre szoktam reszelni (vagy csak úgy magában jól megeszem ;-)Remélem, tudtam segíteni. Üdv. a bótosnak!

  4. Eva says:

    Sosem hallottam még füstölt ricottáról, olyanról meg aztán végképp nem amit reszelni lehet. Nálunk csak a nagyon krémes változatot lehet kapni. Mi ennek a neve?… hátha be tudja szerezni a “bótos”. Köszi! 🙂

  5. Gabah says:

    Ja, és szerintem ez a rúd működne ricotta/friss robiola és joghurt keverékével is!

  6. Gabah says:

    Vicuska, Az Eurosparban mindig van, a tejszínek környékén általában eldugva, nézd meg néha, hátha találsz. Amúgy meg nem tudom, mi lehet benne, mert a szavatossági ideje több (2?) hónap, szóval ha egyszer találsz, jó időre betárolhatsz belőle 🙂

  7. Vica says:

    Még mindig irigykedem a tejföl miatt.Akkor látok ha otthon vagyok vagy valamelyik kamionos félisten megsajnál.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!