Tavola in Piazza

Ecetek a Tokaji Borecet Manufaktúrából - I. Zellerrel és sonkakrémmel töltött csirkecomb ecetes-újhagymás sült cukkinivel

A hangsúly a sült cukkinin van. A legtöbb húsétel mellé ideális késő tavaszi/nyári könnyű köret. A héten kétszer is elkészítettem, először egy egyszerű borjúsült mellé, másodszor pedig ehhez a maradékokból összepakolt csirketekercshez. A borjú nyert ugyan, de arról az összeállításról nem készült kép, így marad a csirkés recept.
Zellerrel és sonkakrémmel töltött csirketekercsek ecetes-újhagymás sült cukkinivel
Hozzávalók: 4 csirkecomb, 2 zellerszár, 100 g nyers vagy főtt füstölt sonka, 100 g natúr krémsajt (pl. Philadelphia), 8 bazsalikomlevél, 4 kisebb cukkini, 1 gerezd fokhagyma, extra szűz olívaolaj, só, bors, ízlés szerinti mennyiségű bazsalikomos fehérborecet, egy nagy csokor újhagyma
A csirkecombokat kicsontozzuk, a húst sóval, borssal fűszerezzük.
A zellerszárat megtisztítjuk, és körülbelül olyan hosszú darabokra vágjuk, amilyen szélesek a kifilézett combok. A sonkát pépesre daráljuk, kikeverjük a sajttal, majd az így kapott krémmel bekenjük a csirkecombok belső oldalát. Mindegyikre két bazsalikomlevelet fektetünk, ráhelyezünk két-három zellerdarabot, feltekerjük, hústűvel megtűzzük.
A tekercseket tűzálló tálba helyezzük, meglocsoljuk egy kevés extra szűz olívaolajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a csirkecombokon a bőr hólyagos-ropogósra sül.
A cukkiniket megtisztítjuk, kb. 2 mm-es karikákra vágjuk, nagy lángon, száraz serpenyőben kezdjük pirítani, majd amikor a cukkinikarikák elkezdenek barnulni, mérsékeljük a lángot, hozzáadunk egy kevés olívaolajat, az apróra vágott újhagymát és a félbevágott fokhagymagerezdet. Ezután az egészet még egy-két percig pirítjuk, majd levesszük a tűzről, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borecetet, és szobahőmérsékleten tálaljuk.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gabah says:

    Aha, Tállyán. Ott sikerült a buji biciklis vándortábor történetének legnagyobb balesetét véghezvinnem. Csak a koponyám repedt meg kissé (azóta vagyok ilyen dili ;-))Látod, látod, Vicuska, ilyenek ezek a pincés vidékek…:-D

  2. Vica says:

    Tudom,Tállyán lakik egy kedves barátném a látogatás amugy is időszerü lenne.Jártam ott egy párszor és van egy soha el nem feledhető pincelátogatásom is az emlékeim közt…:D:D:D

  3. Gabah says:

    Köszönöm, lányok, de ha véletlenül bárki kipróbálná: a csirkecomb helyett használjatok valami más húst, de legalábbis a csirkének más részét (mondjuk mellet). Szerintem ütötte egymást a füstölt sonka meg a csirkecomb íze, ráadásul így a cukkini kicsit háttérben maradt, holott tényleg nagyon nagyon finom volt.Vicuska, Hegyalját nem szabad kihagyni! Magyarország egyik legszebb vidéke!

  4. Vica says:

    Jó hogy itt vagy ujra!Remélem legközelebb elvezérel a szerencse Tokajba is és közelebbi ismeretséget tudok kötni a borecetekkel.A recepted nagyon csábitó!!

  5. Szemirámisz says:

    Ó, hát én most itt akkorákat nyelek, ez isteni lehet.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!