Almatorta – Torta di mele
A hétköznapi legfinomabb. (Mert az ünnepi legfinomabb az ez.) Pikk-pakk kész. Sógornőm találta évekkel ezelőtt egy gasztronómiai magazinban, amit én ajándékoztam neki.
Én általában azonnal félredobom az olyan süteményrecepteket, amikben a hozzávalók között olyat találok pl. hogy “egy pohár tej” vagy “700 g alma” de ő gyakorlott sütikészítő, mint a legtöbb olasz figlia, és tessék, azóta ha vendégségbe kell menni, mindig ezt készíti, mert egyszerűen elronthatatlan.
A tészta maga az almánaka vajnak és a tejnek köszönhetően nem szárad ki, puha, kisgyerekeknek is majszolható marad még másnapra is – ha marad.
Giusy almatortája
Torta di mele da Giusy
Hozzávalók: 500 g alma (tisztítva mérve), 3 tojás, 70 g vaj, 300 g liszt, 250 g cukor, egy csipetnyi só, 16 g sütőpor, 150 ml zsíros tej, fél citrom leve
Az almákat meghámoztam, vékonyan (kb. 2 mm) felszeleteltem, meglocsoltam a citromlével.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből egy csipetnyi só hozzáadásával kemény habot vertem, a sárgáját pedig a cukorral habosra vertem. A kettőt óvatosan, hogy a fehérjehab ne nagyon törjön, összekevertem, hozzáadtam a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, a felolvasztott langyos vajat, a tejet, és az almát (néhány szeletet félretettem a torta tetejére), és ismét óvatosan összekevertem.
Egy 26 cm-es tortaformát kivajaztam, megszórtam cukorral, és a formát addig forgattam, amíg a cukor minden vajas részre vastagon rátapadt. A masszát a tortaformába öntöttem, a tetejére raktam a félretett almaszeleteket, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöttem (az eredeti receptben 30 perc van, de 30 perc után a tészta még nyers, szóval tűpróba…)
Sparhelt sütőjében elkészítve igazi nagyanyós feeling ez a torta.