Tavola in Piazza

Bonèt - klasszikus karácsonyi desszert Piemontból

Egyszerű, praktikus (előre elkészíthető/elkészítendő) csokipuding. A klasszikus ízt azonban érdemes lesz legközelebb valamivel feldobni. Esetleg csak egy másik klasszikussal: narancshéj, narancslikőr, körte, fahéj, dió, fenyőmag, mandula, csokoládélikőr, akármi; a merészebbek meg merészkedjenek…;-)

Bonèt

Hozzávalók: 6 tojás, 400 ml tej, 120 ml tejszín, 120 g cukor, 25 g kakaópor, 50 g amaretti + a díszítéshez, 2 ek. rum, a karamellhez 200 g cukor, 50 ml víz
A cukorból és a  vízből nem túl sötét karamellt főztem, majd egy plum-cake formába öntöttem, és néha-néha megmozgatva a formát (hogy a karamell minden oldalára rátapadjon), megvártam amíg a karamell megkeményedik.
Ezalatt a tojásokat a cukorral együtt habosra vertem, hozzáadtam a tejet, a tejszínt, a rumot, a kakaóport és az apróra tördelt amarettit, majd az egészet a plum-cake formában már megszilárdult karamellre öntöttem. A formát egy vízzel félig megtöltött tepsibe helyeztem és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig gőzöltem. Miután szobahőmérsékletűre hűlt, kb. 3 órára hűtőbe tettem, majd a formát egy pillanatra forró vízbe állítottam, így a karamell egy kissé megolvadt, és a puding könnyen kijött a formából. Apró amarettivel díszítve, szeletelve tálaltam.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gabah says:

    Ah, mi fa piacere! :-)Neanch’io non l’ho mai fatto, e a dire la verità, aspettavo qualcosa di diverso. La prossima volta ci aggiungerei un po’ di scorze di arancia, Grand Marnier, cannella, cardamomo o comunque qualcosa che rende questo dolce un po’ più interessante. Certo, quella volta non sarà più un classico bonet…

  2. Solema says:

    Sai che non ho mai fatto il bonet? vedendo il tuo mi è venuta una gran voglia!!

  3. Gabah says:

    Grazie Deny! Sei molto gentile! :-)Jucy, Reni, így önmagában annyira tényleg nem nagy szám. Valamivel mindenképp dobjátok fel, még lehet, hogy egy icipici kardamom is belefér…

  4. deny says:

    Mi sembra molto buono e ben fotografato. Buona serata deny

  5. Jucy says:

    *csorog a nyálam* :)Ezt kipróbálom szilveszterkor, addig ugyanis nem kell alkotnom, mert karácsonykor a szülőket látogatjuk végig = ingyen kaja 🙂

  6. Reni says:

    Jujj ez nagyon jó! Már nem akarok a karácsonyi édességeim során variálni, de ezt valamikor tuti elkészítem!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!