Időbeosztás a karácsonyi menühöz
Haha, utoljára az esküvőmet terveztem ennyire részletekbe menően. Az tökéletesre sikerült! Most meg ráadásul a Jézuska és az angyalok is itt keringenek körülöttünk…
Tehát a 24-i vacsorához:
– 23-án elkészítem a citromtortát, a szorbetet, felöltöztetem a fenyőfát, ez utóbbit jól eldugom
– 24-én hajnalban gyorsan összekeverem a tokhal mousse-t vagy a robiolás kencét, megtisztítotm a 4 db Szent Jakab kagylót, elkészítem a korianderpestót, megtöltöm, sonkába tekerem a halat, meghámozom a krumplit és a zellert
– 24-én délután Embert és A Gyereket elküldöm nagyanyó, nagynéni látogatóba (ha nem esik, útközben csillagok/nagy tik-tak/harangtorony/kirakatok/akármi hosszas nézegetése kötelező!), becipelem a fát, alápakolom az ajándékokat, megterítek, karácsonyos fényeket varázsolok, felteszem a Doctor Dixie Jazz Band Concerto di Natale című albumát, bevonulok a konyhába, elkészítem a pürét, a mousse-t poharakba töltöm, megszórom a pisztrángkaviárral, hűtőbe teszem; hagymát, pórét, fokhagymát tisztítok, darabolok, a krumplit egészben megfőzöm, meghámozom,
– amikor már érzem, hogy A Gyerek nem sokáig fogja bírni a gyűrődést anya nélkül, kinyitok egy üveg bort, elkészítem a rizottó alapot, felszeletelem a tonhalat, tányérra rendezem, sütőt előmelegítem, a krumplit egy serpenyőben megpirítom, felszeletelem, kihűtöm, a szeleteket a tonhal mellé helyezem, beüzemelem a webkamerát
– amikor a család nagy csodálkozások közepette belép az ajtón, eléneklem a Mennyből az angyalt (de lehet hogy Tavaszi szél vizet áraszt vagy Egy kis malac röf, röf röf lesz belőle, azon praktikus okból kifolyólag, mert ezeket ők is tudják énekelni)
– kibontjuk az ajándékokat, töltök Embernek is bort, aztán beleintegetünk a webkamerába, a magyar nagyiknak, dédiknek, nagynéniknek, nagybácsiknak Boldog Karácsonyt kívánunk, sírdogálunk, elköszönünk
– visszavonulok a konyhába, addig Ember és Gyerek örülnek az ajándékoknak/pelenkát cserélnek/kezet mosnak/simogatják a karácsonyfát és énekelgetik a Mennyből az angyalt/Tavaszi szelet/Egy kis malacot
– elkészíem a rizottót, közben felszeletelem a halat, a pürével együtt továbbra is melegen tartom, kenyeret pirítok, megkenem, megpisztrángkaviározom és
– tálalom a vacsorát
A 26-i ebédhez elvileg nem kell akkora logisztika, mint az előző ételsor elkészítéséhez (feltéve ha nem a barolos raviolit készíem, mert akkor arra tényleg rá kell szánni egy napot):
– 25-én hajnalban elkészíem a kacsás terrine-t, a lasagne-hoz a sertésragut, valamikor napközben vagy késő este a csokihabot és a málnás semifreddot
– 26-án hajnalban megtöltöm a gyöngytyúkot, híg besamelt főzök
– 11:00 körül összeállítom a lasagnet, megsütöm, közben a gyöngytyúkmelleket és a scarolát megpárolom, külön-külön tálban sütőbe rakom, max. 10 perc alatt jól megpirítom a tetejüket, közben elkészítem a sajtmártást, kenyeret pirítok
– tálalom az ebédet
Igen, azt hiszem, meggyőztem magam. Nem állok neki a barolos ravioli elkészítésének. Majd inkább egy másik alkalommal, amikor már Anna is nagyobb lesz…