Karácsonyi menü 2010.

Készülök. Legalábbis fejben nagyon. Tavaly az utolsó pillanatban dobtunk össze mindent; emlékszem, még javában tartott a baby-blues, ráadásul az volt az első Karácsony, amit nem a szüleimmel töltöttünk. A mostani lesz a második (pöty-pöty, ha nem lehet, hát nem lehet).
És ha már az ember nem csinálhatja azt, amit a legjobban szeretne, akkor kitalál valamit, amitől csakazértis jól érzi majd magát, igaz? (Haha, ilyenkor szokott a gyereknek hirtelen negyven fokos láza lenni, anyós/nagynéni/sógor/sógornő/jószomszéd bekopogtatni, a kutya az előző napi csirkecsonttól fulladozni, családi autó munkából hazafelé jövet defektet kapni stb. stb…persze mindez Olaszországban duplán érvényes! 😉
Annával már elkezdtünk beszélgetni a Karácsonyról, a fáról, az angyalkákról, a csillagokról, már kéri az “andal-embe”-t, ami nem más, mint a “Mennyből az angyal…” (embe=Betlehembe 🙂
Annyira édes! Újabban számolni tanulunk olaszul, ami így hangzik:
én: uuuuuunoooo
Anna: teeee
én: duuuuuueee
Anna: teeee
én: quattro
Anna: kiiiinykeeeee
🙂
Visszatérve a Karácsonyra, úgy gondoltam, ha lúd, legyen kövér, huszonnegyedikére halas menüt állítok össze, huszonhatodikára egy húsosat, meg közben szorgosan töröm a fejem a Szilveszteren is, ekkor nagy?részt húsmentes fogásokat szeretnék tálalni, mert Kikka barátném nem rajong a húsokért.
Íme tehát a hetekig tartó tervezgetés/keresés/kutatás/jegyzetelés/Embernek való felolvasás és végső választás körülbelüli eredménye :
KARÁCSONYI MENÜ 2010. 

“alla grande”, eh? 😉
De ígérem, sem előtte, sem utána egy hétig, a blog és a konyha közelébe nem megyek!
2010. december 24.
Előétel:
– tonhal carpaccio párolt (édes?)burgonyakrikákkal és korianderpestóval
– tormás füstölt tokhal mousse pisztrángkaviárral vagy (mert füstölt tokhalat egyelőre fogalmam sincs, hogy honnan szerezzek) crostini kapros-tejfölös-robiolás kencével, vékonyra szelt édesköménnyel és pisztrángkaviárral
Első fogás:
sáfrányos rizottó póréhagymával és Szent Jakab kagylóval
Főétel:
sonkába tekert, taggiai olívabogyóval és aszalt paradicsommal töltött, sült ördöghal
Köret:
krumpli-zeller püré
Desszert:
citromtorta
narancsos mangószorbet
2010. december 25. vagy 26.
Előétel:
borókabogyós kacsacomb terrine vagy gránátalmás libamáj pástétom
Első fogás:
lasagne gombás-póréhagymás sertésraguval és stracchinoval vagy ha nagy levegőt veszek és minimum két délelőttöt rászánok, ravioli káposztával és baroloban párolt marhalapockával töltve (vagy zsályás vajjal meglocsolva vagy húslevesben tálalva)
Főétel:
zöldfűszerekkel töltött gyöngytyúk Mammától
Köret:
sült scarola caciocavallo krémmel
Desszert:
narancsos csokoládémousse
málnás semifreddo
Aztán januártól ismét diéta. 🙁
Tovább a blogra »