Sautè di vongole agli agrumi – Vénuszkagyló sautè
Sautè di vongole agli agrumi
Ingredienti:
- 1 kg di vongole veraci
- 2 carote medie
- 1 costa di sedano
- 2 spicchi d’aglio
- 2 rametti di prezzemolo
- 1 foglia di alloro
- 1 pompelmo biologico
- 1 arancia biologica
- olio d’oliva extravergine
- pepe
- (succo di un melograno)
Lasciate le vongole in acqua salata per almeno due ore, poi lavatele sotto acqua corrente per eliminare tutta la sabbia.
Tritate molto finemente il sedano, la carota, l’aglio, il prezzemolo, grattuggiate la scorza degli agrumi e tenetela da parte, quindi spremete gli agrumi.
Rosolate gli aromi in una casseruola con l’olio e l’alloro, unite le vongole ben sgocciolate e lasciatele rosolare ad alta fiamma per qualche minuto.
Bagnate poi con il succo degli agrumi (e anche con la metà di quello del melograno) e lasciate cuocere finchè i gusci saranno aperti. Da qui, questo piatto non è più un “sautè”, vero?
Trasferite le vongole in una terrina, cospargetele con la scorza degli agrumi, pepate e servite ben calde.
Vénuszkagyló sautè
Hozzávalók:
- 1 kg vénuszkagyló
- 2 közepes sárgarépa
- 1 zellerszár
- 2 gerezg fokhagyma
- egy kis csokor petrezselyemzöld
- 1 babérlevél
- 1 bio grapefruit
- 1 bio narancs
- extraszűz olívaolaj
- bors
- (egy fél gránátalma kifacsart leve)
A vénuszkagylókat legalább két órán át sós vízben állni hagytam, majd folyó víz alatt többször átöblítettem – a kagylók a sós vízben kinyílnak, és az öblítés során a bennük lévő tengeri homokot könnyen el tudjuk távolítani.
A grapefruit és a narancs levét kifacsartam, a héját lereszeltem, és félretettem.
A zellert, a sárgarépát, a fokhagymát és a petrezselyemzöldet nagyon apróra vágtam, majd egy kevés olívaolajon a babérlevéllel és a kagylókkal együtt, nagy lángon néhány percig pirítottam. Meglocsoltam a narancs, a grapefruit és a gránátalma kifacsart levével, lefedtem, és addig főztem, amíg a kagylók kinyíltak. (Amelyik nem nyílik ki, ki kell dobni!)
A narancsok lereszelt héjával megszórva, és alaposan megborsozva tálaltam.