A tésztához:
-
liszt
-
minden 100 g liszthez 1 tojás
-
minden 100 g liszthez 10 g pürésített, jól kinyomkodott paraj
-
2 főtt krumpli
-
1 kisebb fej hagyma
-
250 g főtt mángold (én most bébimángoldot használtam)
-
1 csokor mentalevél
-
1 csokor majoranna
-
1 csokor citromfű
-
10 db bazsalikomlevél
-
1 ágacska rozmaring
-
ricotta affumicata
-
vaj
-
10 g kakaópor
-
egy csipetnyi fahéj
-
kevés őrölt szerecsendió
-
só, fehérbors
A lisztből, a tojásból és a parajból gyúrjunk tésztát, nyújtsuk vékonyra (a tésztanyújtó gépen a 7. fokozat).
A hagymát és a zöldfűszereket vágjuk apróra, egy kevés vajban pároljuk meg. A töltelékhez egy tálban alaposan keverjük össze az áttört főtt krumplit, az apróra vágott mángoldot, a vajban párolt hagymás zöldfűszereket, a kakaót, majd fűszerezzük sóval, borssal, egy csipetnyi fahéjjal és egy kevés szerecsendióval.
A kinyújtott tésztacsík egyik felére a töltelékből apró gombócokat helyezünk, ráhajtjuk a tészta másik felét, a széleket jól lenyomkodjuk, és egy lisztezett szájú pohár segítségével félköröket szaggatunk ki belőle. (Gyakorlatilag úgy járunk el, mint a tortellini készítésénél.)
A „cjarsòns”-t loogó sós vízbe dobjuk, 2-3 percig főzzük, leszűrjük, majd összekeverjük egy kevés olvasztott vajjal. Reszelt, füstölt ricottával a tetején azonnal tálaljuk. (Mivel nem volt itthon túl sok füstölt ricottám, egy szép darab magyar füstölt szalonnából vékony csíkokat vágtam, 1 cm-enként bevagdostam, a zsírját kisütöttem, és ezzel locsoltam meg a másnapi adag tésztát…meg persze rácsempésztem néhány pörcöcskét is. ;-))
I “cjarsòns” sono un tipico piatto della cucina carnica. Si tratta di una specie di agnolotti ripieni con ingredienti dolci e salati. Dicono che i cjarsòns sono stati inventati dalle mogli dei cosiddetti “cremar” (commercianti ambulanti muniti di zainetti di legno) che andavano in Europa per vendere le spezie coltivate in Carnia e anche quelle comprate dai mercanti veneziani. Quando questi cremar tornavano a casa, le mogli raccoglievano tutto quello che era rimasto al fondo dello zaino, e adoperavano queste spezie per rendere più saporiti i propri piatti tradizionali.
- farina
- 1 uovo per ogni 100 g di farina
- 10 g di spinaci sbollentati, strizzati e tritati
Per il ripieno:
- 2 patate lessate
- 1 piccola cipolla
- 250 g di bieta lessata
- 1 manciata di foglie di menta
- 1 rametto di rosmarino
- 1 manciata di melissa
- 10 foglie di basilico
- 1 mazzetto di maggiorana
- 10 g di cacao amaro
- ricotta affumicata
- burro
- 1 pizzico di cannella
- 1 pizzico di noce moscata
- sale, pepe
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: