-
400 g zöldspárga
-
4 kávéscsésze rizottóhoz való rizs (Carnarolit használtam)
-
extraszűz olívaolaj
-
2 tk. vaj
-
1 vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 dl száraz fehérbor
-
zöldség alaplé
-
só
-
frissen őrölt bors
-
2 ek. frissen reszelt parmezán
-
egy csipetnyi sáfrány
A spárgát megtisztítom, a fejeket levágom, félreteszem, a szárakat felkarikázom.
Egy lábasban felmelegítem a zöldség alaplevet, és elkeverem benne a sáfrányt.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, majd egy kevés olívaolajon és a vaj felén üvegesre párolom. Hozzáadom a rizst, kissé megpirítom, felöntöm a fehérborral, és nagy lángon folyamatosan kevergetve addig főzöm, amíg az alkohol elpárolog belőle. Kevés borsot adok hozzá, majd a forró sáfrányos zöldség alaplével időnként meglocsolva kb. 10-12 percig főzöm. Ekkor hozzáadom a spárgakarikákat és a fejeket, végül az egészet készre főzöm. (Ez további kb. 8 perc, ami természetesen rizstől ill. spárgától függ. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a spárga zsenge, előbb főzzük roppanósra a zöldség alaplében, amivel majd a rizottót felöntjük, és a spárgát csak a főzési idő végén adjuk a rizshez.)
A rizottóhoz végül hozzáadom a reszelt parmezánt és a maradék vajat, ha szükséges sózom, alaposan összekeverem, és azonnal tálalom. A tányéron még tekerek rá egy kevés fekete borsot.
Köszönöm szépen! Fiiiiiinom volt. 🙂
Hűű de guszta!!!!!!!!!!!!
oh, ez milyen szep rizotto!