Rozmaringos húsgombóc paradicsomszósszal
A környéken sokan készítik, ezt az elsősorban őszi/téli ételt. Friss vagy grillezett polentával naaaagyon finom!
Rozmaringos húsgombóc paradicsomszósszal
Hozzávalók:
-
500 g darált marhahús (nem a “selezionate”-t szoktam hozzá venni, a kissé zsírosabb rész is megteszi)
-
200 g száraz kenyér (zsömle, kinek, mi teszik, nálunk zsömle nem létezik, így marad a kenyér)
-
kb. 2 dl tej
-
2 tojás
-
50 g reszelt parmezán
-
2 fej vöröshagyma
-
kb. 20 db fekete olívabogyó
-
50 ml extraszűz olívaolaj
-
1 ágacska rozmaring
-
1 csokor petrezselyemzöld
-
300 ml hámozott, darabolt paradicsom
-
só, bors
A száraz zsömlét 10 percre a tejbe áztatom, majd jól kicsavarom.
Az olívaolajon megpárolom az kockára vágott hagymát, és a felaprított zöldfűszereket. A darált húshoz adom ennek a felét, a zsömlét, a tojásokat, a parmezánt, sózom, bőven borsot tekerek rá, majd az egészet alaposan összekeverem, és vizes kézzel gombócokat formálok belőle.
Az olajon megprárolt hagymára ráöntöm a paradicsomot, hozzáadom az olívabogyókat, fűszerezem (ide is mehet esetleg egy ágacska rozmaring), végül beleültetem a gombócokat, és fedő alatt, kis lángon kb. 35-40 percig főzöm.