
Habos szilvás szelet
-
1,5 kg szilva
-
2 tojás + 5 tojásfehérje
-
1 citrom
-
80 g hámozott mogyoró
-
20 g fenyőmag
-
50 g dió
-
6 g tasak sütőpor
-
180 g finomliszt
-
100 g lágy vaj
-
100 g + 4 ek. kristálycukor
-
300 g porcukor
-
3 ek. rum
-
1 dl tej
-
só
-
1 kk. őrölt fahéj
-
3 ek. gyalult mandula
A szilvát megmossuk, lecsepegtetjük, szárazra töröljük, a szárakat eltávolítjuk, a szemeket kettévágjuk, a magokat kiemeljük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A mogyorót, a diót és a fenyőmagot finomra daráljuk, majd a sütőporral együtt az átszitált liszthez keverjük.
A vajat és 100 g cukrot habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt citromhéjat, majd a rummal és a tejjel felváltva a mogyorós lisztet. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe szedjük, tetejét kirakjuk a magházukkal felfelé fordított fél szilvaszemekkel, és megszórjuk 4 ek. kristálycukorral, majd előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval habosra verjük, majd hozzáadunk 100 g porcukrral elkevert fahéjat, tovább verjük, és amikor már elég tömör, hozzáadjuk apránként a maradék cukrot és a citrom kifacsart levét is.
A habot csillagcsőrös nyomózsákba tesszük, és a sütemény tetejét becsíkozzuk vele. Megszórjuk a mandulával, majd visszatesszük a sütőbe, és további 15-20 perc alatt világosdrappra-ropogósra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Crostata meringata con le prugne
Ingredienti:
-
1,5 kg di prugne
-
2 uova + 5 albumi
-
1 limone
-
80 g di nocciole sgusciate
-
20 g di pinoli
-
50 g di noci
-
6 g di lievito per dolci
-
180 g di farina tipo “00”
-
100 g di burro morbido
-
100 g + 4 cucchiai di zucchero
-
300 g di zucchero a velo
-
3 cucchiai di rum
-
100 ml di latte
-
sale
-
1 cucchiaino di cannella
-
3 cucchiaini di mandorle affettate
-
Mondate e lavate le prugne, asciugatele, tagliatele a metà e privatele dai noccioli.
-
Tritate finemente le noci, le nocciole e i pinoli e aggiungeteli insieme al lievito alla farina setacciata.
-
Riscaldate il forno a 180 gradi.
-
Con una frusta elettrica mescolate il burro con 100 g di zucchero. Aggiungete uno alla volta le uova, la buccia grattuggiata del limone, il rum, e alternando, il latte e la farina. Distribuite il composto in una teglia (30 x 40 cm) foderata con la carta da forno e mettetevi sopra le prugne tagliate a metà (con la parte del nocciolo verso sopra). Cospargetele con 4 cucchiai di zucchero e cuocete nel forno preriscaldato a 180 gradi per circa 45 minuti.
-
Nel frattempo preparate la meringa. Con una frusta elettrica montate a neve gli albumi con un pizzico di sale, unite 250 g di zucchero a velo e la cannella, montate ancora un po’ e incorporate anche lo zucchero rimasto e il succo del limone.
-
Mettete il composto in una tasca da pasticciere con bocchetta dentellata e quando la crostata sarà cotta, copritela con la meringa e cospargetela con le mandorla affettate. Rimettete la crostata nel forno già caldo per circa 15-20 minuti, e lasciate intiepidire il dolce nella teglia.
:-))))))
Nem csalódtam Köbüki!:))))
Hab szilv szel küld fénypost :-))))
Istenien néz ki…nyitom az ablakom!:)Szintia