Anconai halleves
Hozzávalók:
-
2 kg vegyes hal és tenger gyümölcsei (fekete tőkehal, ördöghal, nyelvhal, pérhal, rája, kakashal, vörös márna, rombuszhal, polip, királyrák, tisztított kékkagyló, sáskarák, tintahal)
-
1 vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
700 g paradicsom
-
0,5 dl extraszűz olívaolaj
-
1 csokor petrezselyemzöld
-
1 dl fehérborecet
-
8 szelet házi fehér kenyér
Egy cserépedényben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, locsoljuk meg a fehérborecettel, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet és az előzőleg meghámozott, feldarabolt paradicsomot.
A megtisztítot halakat és a tenger gyümölcseit forgassuk lisztbe, majd adjuk a paradicsomos léhez oly módon, hogy előbb azok a halak kerüljenek bele, amik hosszabb főzési időt igényelnek. Alacsony lángon főzzük a levest kb. 30 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni még 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek. Pirított házi fehér kenyérrel tálaljuk.

Zuppa di pesce all’anconetana
Ingredienti:
- 2 kg di pesce e frutti di mare (merluzzetti, coda di rospo, sogliole, cefali, razze, pesce San Pietro, triglie, rombi, polpi, scampi, cozze giá spurgate, cannocchie, seppie)
- 1 cipolla
- 2 spicchi di aglio
- 700 g di pomodori
- 0,5 dl di olio d’oliva extravergine
- 1 mazzetto di prezzemolo
- 1 dl di aceto di vino bianco
- 8 fette di pane bianco casereccio
-
Fate soffriggere l’aglio e la cipolla in un tegame di coccio con l’olio di oliva; aggiungete l’aceto, il prezzemolo tritato e i pomodori privati dalla pelle e dei semi.
-
Pulite, infarinate e mettete il pesce a cuocere nel tegame: prima quelli che hanno bisogno di un tempo di cottura più lungo, andando avanti con quelli più delicati. Fate cuocere a fuoco basso per circa 30 minuti, quindi spegnete il fuoco e lasciate poi riposare per circa 10-15 minuti.
-
Servite la zuppa con le fette di pane casereccio tostato.
Ó, hogyne! Utoljára valamikor 2000 környékén láttam Nyíregyházán Mészáros Árpád Zsolttal, Varjú Olgával… Könnyed darab, teljesen kikapcsol, azalatt a néhány óra alatt szerintem az ember elfelejti búját-baját 🙂 Azóta viszont, mivel ritkán járunk haza, ritkán jutok el színházba, pedig nagyon hiányzik…:-(
az anconai szerelmeseket ismered? egyik kedvenc darabom!
Örülök, hogy “segíthettem”, bár ez a két olasz recept tényleg csak két szösszenet abból a többszáz variánsból, ami Olaszországban létezik. Szinte minden tengerparti városkának megvan a maga receptje… Azért remélem, legalább az ízvilág közelíteni fog az általad kóstolt halleveshez 😉
Nem szeretem a halászlevet, de egyszer ettem vmi olasz hallevest és az nagyon ízlett! Gondoltam, hogy próbálom rekonstruálni, ez azóta sem sikerült, vagyis azóta sem próbáltam meg. Így most nagyon örültem, hogy feltetted!LepkePillangó