A címe pedig az lett volna, hogy “A leves és ami mögötte van…” avagy “Il gran bollito misto”.
Csak azért nem lett belőle VKF! szereplő, mert az itteni hagyományok szerint a marha hét különböző részéből kell hozzá összeválogatni a húst (tarja, első szegy, hátsó szegy, comb, lábszár, lapocka, lapos hátszín), aztán kell hozzá még hét “járulélkos”, kevésbé “értékes” alapanyag (marhából még nyelv, fej, farok; sertésköröm; tyúk; cotechino, ami a sertés bőréből, zsírjából és néhány belsőségből készült amolyan “hurkaféle”, és egy ún. rollata, ami nem más, mint csirke- vagy pulykamell sonkával, szalonnával és mindenféle illatos fűszernövénnyel töltve). Ja, és mindehhez hétféle mártást (rusztikus zöldmártás, gazdag zöldmártás, pirosmártás, tormamártás, kandírozott gyümölcsös mustármártás, cugna -almás-körtés-fügés mártás, és mézmártás), és négyféle köretet (gomba, spenót, főtt krumpli és édes-savanyú hagyma) kínálnak.
Végül a “Gran bollito misto” nálam már a marha hét különböző részének a beszerzésénél megbukott, de ettől függetlenül amit sikerült mégis összeszedni, az is isteni finom lett, sőt, a levesről is elmondhatom, hogy életem eddigi legfinomabb húslevese lett.
Bővebben erről az ételről a “Főtt Hús Rend” oldalán olvashatunk.
~~~~~~~~ Lorien tudja miért…;-) ~~~~~~~~