Rizottó tökvirággal és füstölt ricottával –
Risotto con fiori di zucca e ricotta affumicata
-
4 kávéscsésze rizottóhoz való rizs
-
1 közepes fej hagyma
-
húsleves
-
8 db tökvirág
-
15 dkg füstölt ricotta
-
2 tk. vaj
-
1 ek. olívaolaj
-
1 dl száraz fehérbor
-
só, frissen őrölt fehérbors
-
1 ek. reszelt parmezán
A tökvirágokat megmossuk, bibéjüket eltávolítjuk, a szirmokat kisebb darabokra tépkedjük. A hagymát apró kockára vágjuk, az olajon és a vaj felén megpároljuk, majd hozzáadjuk a rizst, a sziromdarabkékat, és néhány percig együtt pirítjuk. A húslevest eközben felmelegítjük. A rizst megöntözzük a fehérborral, megvárjuk, míg nagy része elpárolog, majd folyamatos kevergetés közben, adjunk hozzá egy kevés húslevest. Ezt mindaddig ismételjük, amíg a rizs majdnem megpuhul. Ekkor adjuk hozzá az apró kockára vágott füstölt ricottát, a maradék vajat és a reszelt parmezánt. Azonnal tálaljuk.
Sziasztok léánkák! Kicsit utánanéztem a dolgoknak, de otthon se híre, se hamva a füstölt ricottának, sajnos. Találtam egy-két éttermet, ahol egy-egy tradícionális olasz étel elkészítéséhez használják, de ezen kívül semmi. :-(A füstölt ricotta egébként úgy készül, hogy a friss ricottát besózzák, kicsi, lyukacsos formákba rakják, kb. átlagosan 2-3 hétig érlelik, – ezalatt kicsöpög belőle a fölösleges víz – és csak ezután jön a füstölés…Ha nagyon helyettesíteni szeretnénk valamivel, aminek én nem igazán vagyok híve, de ebben az esetben tlán megéri, akkor mindenképp valami olyan füstölt sajtot kellene választani, ami nehezen olvad, az ételben is megmarad darabosnak, csak a felülete válik egy it csúszóssá. No, nem tudom, hogy sikerült-e elmagyarázni a lényeget 🙂 Mindenesetre mivel nagy füstölős nemzet a mienk, egy jó kis téli diszóvágós időszakban a szalonna mellé fel lehetne lógatni egy kis gömböc túrót is… Kíváncsi lennék az eredményre!
Szia Gabah!Én még nem találkoztam itthon füstölttel (sajnos).Lehet,hogy kicsit primitív,de talán hasonló ízt kaphatunk,ha a natur ricottát füstölt ízű sóval bolondítjuk.Ez esetben nyílván az étel sózásánál kell résen lenni.Tetszik a recept,finom lehet!
Gabah, ez nagyon-nagyon jól hangzik! Szerinted Itthon lehet kapni füstölt ricottát?Vagy van valami hazai nyersanyag, amivel helyettesíteni lehet?