TORTA DI ORZO CON ZUCCHINE
ÁRPAGYÖNGY TORTA CUKKINIVEL
Örülök neki, hogy a modern konyha igyekszik visszacsalogatni ezt a sokak által madáreledelnek titulált régi-régi gabonafajtát, hiszen nagyon egészséges. Itt Friuliban sokszor használják rizs helyett. Igaz a főzési ideje kicsit hosszabb, mit a rizsé, de míg egy jó rizottó elkészítése “teljes embert kíván” -értem ezalatt, a tűzhely melletti folyamatos álldigálást, brodoval való locsolgatást és persze a kevergetést, a gerslottót ® akár magára is hagyhatjuk, nem fog meghatagudni érte. Olvastam még róla, hogy a gabonák közül a legmagasabb nyomelemtartalommal rendelkezik, mivel a hántolás során nem vesznek kárba értékes alapanyagai. Jótékonyan hat a bélmozgásokra, a koleszterin- és vércukorszintre. Csodás! Együnk minél több árpagyöngyöt!
Hozzávalók:
200g árpagyöngy,
2 tojás,
1 dl tej,
30 g reszelt parmezán,
500 g cukkini,
2 kis fej vöröshagyma,
néhány levél bazsalikom,
2 evőkanál olívaolaj,
szerecsendió, só, bors
2 tojás,
1 dl tej,
30 g reszelt parmezán,
500 g cukkini,
2 kis fej vöröshagyma,
néhány levél bazsalikom,
2 evőkanál olívaolaj,
szerecsendió, só, bors
Az árpagyöngyöt sós vízben megfőzzük, majd kihűtjük, összekeverjük a parmezánnal, a tejjel, és megszórjuk egy csipet frissen őrölt szerecsendióval. A cukkinit megtisztítjuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát apróra vágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a lereszelt cukkinit, és állandóan kevergetve nagy lángon addig főzzük, amíg a cukkini leve teljesen el nem párolog, Ezután sózzuk borsozzuk, belekeverjük az apróra vágott bazsalikomot, és kihűtjük. A tojások sárgáját a cukkinihez keverjük, majd hozzáadjuk az árpagyöngyöt is. A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a cukkinis-árpagyöngyös masszához keverjük. Egy 18cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, a masszát beleöntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 percig sütjük. (A cukkini felét helyettesíthetjük reszelt sárgarépával.)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: