Tavola in Piazza

Narancsos tiramisù (tojás nélkül)

A múlt hétvégi összejövetelre készült ez a remek pohárkrém. Eredetileg egy a TV Paprikán futott Jamie-receptből (narancsos tiramisù) indultam ki, bár a végeredménynek tkp. alig van köze ehhez. Viszonylag hamar elkészíthető, és “egyszemélyes” poharakban szervírozva valóban mutatós desszertről van szó. Mindenki szerette. Recept:

Narancsos pohárkrém

Hozzávalók (15 db kb. 60 ml űrtartalmú pohárhoz): 300 g babapiskóta, 80 ml limoncello, 2,5 narancs frissen facsart leve, 1 narancs frissen reszelt héja, 1/2 narancs, 300 g mascarpone, 400 g hideg tejszín, 1 ek. méz, 30 g étcsokoládé, 2 ek. kristálycukor, 1 ek. víz, 20 g szeletelt mandula

DSC_2823

A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk.

A cukrot és a vizet felforraljuk, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve az egészet addig főzzük, amíg a cukor karamellizálódik. Egy tényérra sütőpapírt fektetünk, a még folyékony, közepesen sötét karamellt rácsorgatjuk, majd megszórjuk a pirított mandulával. Amikor a karamell megszilárdul, kisebb darabokra tördeljük.

A babapiskótát apró kockákra vágjuk, és elosztjuk a poharak alján.

A mascarponét egy tálban elkeverjük fél narancs frissen reszelt héjával és levével. A hideg tejszínt a mézzel közepesen kemény habbá verjük, összekeverjük a narancsos mascarponével, és nyomózsákba töltjük.

A fél narancsot 2 mm vékonyan felszeletejük, a szeleteket apró cikkekre vágjuk.

A maradék két narancs levét összekeverjük a limoncelloval, és meglocsoljuk vele a poharak alján lévő babapiskótás alapot. A poharakat megtöltjük a tejszínes-mascarponés krémmel, mindegyik tetejére egy-egy darab mandulás karamell darabkát és egy-két cikk narancsot helyezünk. Végül étcsokoládét reszelünk rá, és a pohárkrémet jól behűtve tálaljuk.

DSC_2828

Ha tetszett a recept, kövesd a blogot a Facebookon is!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!