Tavola in Piazza

Epres-habos süti

Ahogy ígértem, még egy ideig az epres vonalon maradunk (volt nemrég egy rozmaringos szörp, aztán egy epres-bodzás palacsinta), most pedig jöjjön ez a házias jellegű, friss, citromos tésztájú, epres-tojáshabos sütemény, amely biztos, hogy nem utoljára került az asztalunkra. Erdei gyümölcsökkel, barackkal, sőt szilvával is nagyon finom lehet.

Epres-habos süti

Hozzávalók:

A tésztához: 500 g liszt, 250 g kockára vágott hideg vaj, 2 tk sütőpor, 3 ek. porcukor, 5 tojás sárgája, 1 kezeletlen citrom lereszelt héja

A töltelékhez: 500 g eper, 5 tojás fehérje, csipetnyi só, 150 g porcukor, 1 tk. vaníliás cukor, 2 ek. étkezési keményítőDSC_8863

A lisztet összekeverjük a sütőporral,a  citromhéjjal és a cukorral, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és könnyen nyújtható, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát 1/3-2/3 arányban elvágjuk, folpackba csomagoljuk, és 1-2 órára mélyhűtőbe tesszük.

A nagyobb tésztagolyót vékonyra nyújtjuk, sütőpapírral kibélelt 33×20 cm-es tepsibe simítjuk, és 190°C-on 20 perc alatt elősütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: az epret megmossuk, és negyedekre vágjuk. A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval kézi mixer segítségével könnyű habbá verjük, majd a cukrot, a vaníliás cukrot és a keményítőt kanalanként adagolva addig verjük, amíg a massza sűrű, kemény habbá áll össze.

Amikor az elősütött tésztalap kihűl, rákanalazzuk a tojáshabot, megszórjuk a negyedelt eperrel, és nagylyukú reszelő segítségével ráreszeljük a maradék tésztát.

A süteményt 190 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük, porcukorral megszórva, szobahőmérsékleten tálaljuk.

DSC_8951

Az ötlet innen jött, de nem tetszett a pudingporos-olajos megoldás, így jócskán átalakítottam a receptet.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!