Maradék sült csirke szokott a lenti saláta áldozatául esni. A hozzávalókat a hűtőszekrény, a kert és a kamra tartalmának megfelelően variálom (káposzta helyett salátaszívet, sárgarépát, télen fekete retket, ricotta helyett tejfölt, lila hagyma helyett újhagymát használok) az egyetlen fix dolog a csirke.
Az alábbi, felettébb komplikált kreációt benevezem a Colette által meghirdetett 63. VKF! fordulóra, amelynek a fő témája a saláta, mint főétel.
Káposzta saláta paprikás-ricottás csirkével, lila hagymával, savanyú uborkával
Hozzávalók 4 személyre:
A salátához: 400 g fejes káposzta (új a legjobb), 400 g maradék sült csirke (nálam most rozmaringos-fokhagymás fűszerezésű, kicsontozott, grilllezett csirkecombok voltak), 1 lila hagyma, 4 db savanyú uborka, aki bírja csípőset csipetnyi chilipehely,
Az öntethez: 4 ek. ricotta, 100 ml tejföl, 1 ek. tabasco szósz, 1 tk. sózott, őrölt pritaminpaprika, 1 tk. pirospaprika, só, frissen őrölt feketebors, néhány csepp frissen facsart citromlé
Az öntet hozzávalóit botmixerrel simára turmixoljuk.
A sült csirkét fél cm vastag csíkokra vágjuk, összekeverjük a paprikás-ricottás öntettel, és 10-15 percig állni hagyjuk.
A káposztát vékonyan felszeleteljük, besózzuk, és szűrőbe téve szintén 10-15 percig állni hagyjuk.
A lila hagymát és a savanyú uborkát is vékonyan felszeleteljük.
A káposztát tányérokra rendezzük, rákanalazzuk a paprikás-ricottás csirkét, megszórjuk a hagymával és a savanyú uborkával, és azonnal tálaljuk. (Egy maréknyi pirított dió még elfért volna a tetején…)
Izgalmas lehet langyos vajas-korianderes párolt káposztával is – ennek az elkészítését itt találjátok.
Kommentek