Tavola in Piazza

Orecchiette ricottás zöld spárgával - és egyáltalán, mit készítsünk spárgából?

Úgy tűnik, lassan vége a spárgaszezonnak, a környékbeli termelők az utolsó kötegeket árulják. Kár. Az idén, a magyarországi kiruccanásunk miatt kimaradtunk a velejéből. Az idei receptek közül említésre méltó a következő tésztaétel, amit szerintem a spárgától idegenkedők is nyugodtan kipróbálhatnak! 😉
Aztán elvileg van még a hűtőmben egy köteg fehér spárga és néhány szál zölds párga, a tarsolyomban pedig egy tortácska ropogós édes-sós crackers talppal, a közepén gorgonzola dolce és ricotta keverékkel, ecetes spárgazselével a tetején, egy zöld spárgás frico, egy korianderes árpagyöngy saláta zöld spárgával és garnélafarokkal, egy fehér spárga puding Pármai sonkával és balzsamkrémmel és inspirál még a fehér spárga-füstölt pisztráng-uborka (cukor-ecetes) hármasa is. Persze ilyen ötletek mindig akkor özönlik el a fejemet, amikor tele vagyok munkával (munka munkával), és nincs kizárva hogy a fentiek jó részének megvalósítása is várat magára még egy évet.
Ennyi. Mandi. Ehhez korábban kell kelni.
Orecchiette ricottás zöld spárgával
Hozzávalók: 320 g orecchiette, 500 g zöld spárga, 100 g füstölt szalonna, néhány bazsalikomlevél, 100 g ricotta, 100 g krémsajt (pl. Philadelphia), só, bors, esetleg frissen reszelt érlelt pecorino

A zöld spágát bő sós vízben néhány perc alatt megpároltam, leszűrtem, a főzővizet félretettem a spárgasípokat levágtam. A füstölt szalonnát kockára vágtam, kisütöttem a zsírját, a pörcöt félretettem. A spárga főzőlevét felforraltam, beledobtam a tésztát, és amíg főtt, elkészítettem a szószt.

A spárgák szárait, egy-két evőkanálnyi a szalonnából kiolvadt zsírral, a bazsalikomlevelekkel, a ricottával és a krémsajttal, sóval, borssal botmixerrel pürésítettem. (Ha túl sűrű, adhatunk hozzá egy keveset a tészta/spárga főzőlevéből.).
Amikor a tészta megfőtt, leszűrtem, összeforgattam a szósszal és a spárgasípokkal, és megszórtam a szalonnakockákkal. Kevés frissen reszelt, érlelt pecorinoval lehet még turbózni, bár szerintem nem hiányzik (esetleg elhagynám a szalonnát, és helyette mehetne a tészta tetejére pecorino meg egy kevés pirított fenyőmag).

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gabah says:

    Örülök, hogy tetszik, Mézigörl!

  2. Mézigörl says:

    Nagyszerű! El is mentem gyorsan! Imádjuk a spárgát!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!