Tavola in Piazza

Fontinával, dióval és pármai sonkával töltött sertéskaraj

És íme az utolsó ünnepi fogás. Parmezános, párolt, leveles spenóttal tálaltam. Olaszék imádták! Nagyon gyorsan elkészíthető – talán ez volt az az étel, amivel az ünnepek alatt a legkevesebbet kellett foglalkozni. (A fényképek meg, hmmmm, mondtam, hogy csúnyácskák lesznek, na de itt nem is ez a lényeg, hanem hogy látsszon az elkészítés folyamata, igaz?)
Fontinával, dióval és pármai sonkával töltött sertéskaraj
Lonza di maiale farcita con noci della nonna unhgerese, fontina valdostana e prosciutto crudo di Parma
Hozzávalók: kb.1 kg kicsontozott sertéskaraj, comb, esetleg tarja, 100 g dióbél (nagymamám küldte, ő törte fel mindet a két kis kezével, köszönöm, nagyikám, és puszillak! össze sem lehet hasonlítani azokkal a zacskós dióbelekkel, amiket boltban lehet kapni!), 150 g vékonyra szelt pármai sonka, kb. 150 g Valle d’aostai fontina, bors, kb. 200 g vékonyra szelt húsos szalonna, 1 ág rozmaring, 2 cikk fokhagyma, extraszűz olívaolaj
A sajtot vastag szeletekre vágtam, a diót durvára törtem. A húsba öt hosszú, mély zsebet vágtam, ügyelve arra, hogy sem a végeket, sem az alját ne vágjam át, a húst kívül-belül alaposan bedörzsöltem frissen őrölt borssal, a zsebekbe fektettem a sajtszeleteket, egy-egy evőkanálnyi durvára tört dióbelet, és amindegyk zsebet betömködtem sonkával. Az egészet beborítottam a pancettaszeletekkel,  a tetejére egy rozmaringágat raktam, átkötöztem, a tetejére pedig két, kissé szétnyomott fokhagymagerezdet tettem. Egy kevés extraszűz olívaolajjal meglocsoltam, és 180 fokra előmelegített sütőben 2 órán keresztül sütöttem. Szeletelés előtt kb. 30 percig hagytam szobahőmérsékleten pihenni.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szia Márti! Biztos vagyok benne, hogy a balzsamecetes cékla szuper lesz hozzá; remekül passzol mind a diò, mind a fontina ízéhez. Ez a sült akár más gyökérzöldséggel is működik, készítettem már mellé sárgarépás és zelleres köretet is; mindenkinek nagyon bejött. Minden jót neked! Üdv. Gaba

  2. Márti says:

    Szia! Köretnek illene hozzá balzsamecetes karamellizált cékla? Köszönöm ha válaszolsz!

  3. Gabah says:

    Szia! Felülről a nyolcadik hozzászólásban megtalálod az összes általam javasolt lehetőséget. Jenis később írja, hogy füstölt sajtot használt és azzal is nagyon finom lett. 🙂

  4. Anonymous says:

    A sajtot az itthoni lehetőségek közül melyikkel lehet esetleg helyettesíteni?

  5. Gabah says:

    Grazie, Elisa!Vedrai, che il risultato piecerà a tutti! 🙂

  6. Elisa says:

    La ricetta perfetta… non vedo l’ora di provarla. 🙂

  7. Gabah says:

    Jaj, Mamma, olyan édes vagy! Köszönöm. Örülök, hogy a nagy bloggerek mellett ott sorakozhatok az asztalotokon! :-)))Eredetileg tekercsben láttam valahol hasonló receptet (szalonna nélkül), de attól féltem, kifolyik az a drága jó fontina, ezért jött a zsebbevágós ötlet, aztán biztos ami biztos még betekertem szalonnával is. És lám, nálad is működött.A zöld színű köret pedig nagyon jó hozzá! (Amikor VIP menüt tervezek ez is fontos.)Na, ide azzal a könnyű kis mákossal!

  8. Mamma says:

    Kész lett, fantasztikus lett, tényleg nagyon gyors, teljesen vitte a vacsorát!:) Két hosszanti zsebet vágtam a szűzbe, egy baj volt csak vele, hogy felvágásnál – bár óvatosan, éles késsel vágtam, kissé szétesett a zsebnél, ezen csak tojáskötéssel lehetne javítani, az meg fölösleges. Nem kötöztem össze, megfogta a szalonna. Öntöttem alá bort, a végén átszűrve redukáltam-vajaztam a szószt, egy gyönyör volt.Céklára nem volt idő, brokkoli-borsó lett, meg egy könnyű:)) kis mákos, majd posztolom, mert szerintem nagyon klassz kis menü jött össze. Ami mellesleg a Te húsodra épült, Gaba !!!:))), köszönet érte!A férjemnél máris bevonultál a történelembe :)))

  9. Gabah says:

    Szűzből szép lesz! Mostanában állandóan szüzes receptekbe botlok, itt az ideje hogy újra az asztalra kerüljön nálunk is.Láttam fészbukon, végül cékla lett…várom a beszámolót. Posztolhatnád az egész menüt 😉 Vanília öntetes mákos gubával kiegészítve vevő lennék rá!

  10. Mamma says:

    Ez lesz a vacsora, szűzből (kevesebb zseb lesz rajta:), fontina megvan, dió megvan, ezt majd megpirítom, azt hiszem, Piszke-féle hőfokot választok, szűznek úgy sem kell sok.Köretet még nemtom, valami céklás lesz vagy gesztenyés, bort is nézek, majd beszámolok!:)előtte még kell valami, mondjuk egy halas carpaccio, ideje lenne kitalálni :))

  11. Gabah says:

    Nincs mit, Éva, remélem ízleni fog a vendégeknek (mekkora felelősség a gasztroblogger-hivatás! 😉

  12. fakanal says:

    Hát ezt vasárnap én is kipróbálom a vendégeimen, köszönöm!:)

  13. Gabah says:

    Á, semmi gond! Legközelebb azzal is kipróbáljuk! 🙂

  14. Jenis says:

    Bocs. Kicsit figyelmetlen voltam a sonkát illetően. Természetesen pármaira gondoltam, csak közben a fejemben már az járt, hogy serranoval is finom lehet. 🙂

  15. Gabah says:

    Kata, igen, lefedtem, egyrészt mert féltem hogy kiszárad a hús, másrészt hogy a szalonna a tetején ne égjen meg.Jenis, nagyon nagyon örülök, hogy ízlett (ebben sem serrano volt, hanem pármai de végülis nem fontos). Juj, ha az én férjem vágóhídon dolgozna…! ;-)Anyuka, nagymama diója legjobb!Tessék ódákat zengeni róla, dicsekedni vele mindenkinek, és “divatot űzni” a friss, házi hozzávalók használatából!Amen!:-)

  16. Jenis says:

    Szia!Köszönjük szépen! Nagy sikere van! :)Már első látásra megtetszett a recept!A férjem vágóhídon dolgozik és tegnap hozott 4 egész karajt (14kg). Rögtön eldöntöttem, hogy ilyet csinálok! Bár fontimám és serranom nem volt, de tettem bele füstölt sajtot meg proscutto crudot. A diót pedig én törtem, anyuéknál termett. 😉

  17. Kata says:

    Csak egy kérdés. Sütéshez lefedted?

  18. Gabah says:

    Szia Helga!Nem is tudod, mekkora örömöt szereztél ezzel a kommenttel ma reggel!Köszönöm!

  19. Anonymous says:

    megpróbálom pontokba szedni: – a 3-62 éves célközönség körében osztatlan volt a siker- nem nagyon volt beszélgetés ebéd közben :-)- a férjem azóta felsorolta, hogy ki mindenkinek süthetnénk meg- kicsit alacsonyabb hőmérsékleten sütöttem, hogy délelőtt el tudjunk menni egy kiállításra, pont jó lett az időzítés, még a krumpli is elkészült- a maradék (jelenleg életveszélyben a konyhapulton) a holnap reggeli szendvicsekben végzi majd, igen vékonyra szelve- nagyon köszönöm az ötletet!Helga

  20. Gabah says:

    Nelli, örülök, hogy tetszenek. Megyek máris, benézek hozzád…

  21. autumn says:

    Kedves Gabah! Beleszerettem ezekbe a fantasztikus olasz ételekbe! Amúgy is a gyengém! Kérlek néz be Te is hozzám és ha van kedved csatlakozz a blogomhoz, én már meg is tettem nálad! Szívesen cserélnék Veled linket is…..:)))Üdv,Kutya és Konyhahttp://kutyaeskonyha.blogspot.com/

  22. Gabah says:

    :-DNincs mit, Helga! Nekem az egyetlen dolog, ami mostanàban megy, az a főzés, és annak minden hozadékában való “kreatívkodás”, pedig most épp nem ezt kellene csinálni…Na de legalább látom a hasznát is, amikor ilyen hozzászólások érkeznek, mint a tied! Köszönöm, Helga! Kívánok Neked sok-sok átaludt éjszakát! 🙂

  23. Anonymous says:

    máskor is kérdezek majd ilyesmit, mielőtt végigszaladnám az összes környékbeli boltot, mert most évekre előre elláttál ötletekkel :-)találtam fontinát, enyém a világ :-)(máskor megy a gondolkodás, de mostanában csak az alvás napi programba való beillesztését tekintve tudok kreatív lenni)Nagyon köszönöm!Helga

  24. Gabah says:

    Helga, mindent lehet! 🙂 Ha szereted, használj olyan sajtot, ami passzol a dióhoz, mondjuk egy zsíros, édes, szájban olvadós, (enyhén szénaillatú, erősen bociszagú 😉 sajtot. Ha az olasz sajtok között ilyet hirtelen nem találsz, szerintem érdemes a svájci és a holland sajtok között szétnézni. Egyébként meg bármilyen sajttal működik, (ezt az ételt nem lehet elrontani) legfeljebb nem lesz olyan az össz-ízhatás, mint az eredeti. Kipróbálhatsz más kombinációt is, pl.: brie-füge-dió-pármai sonka, asiago-radicchio-dió-pancetta vagy kecskesajt-áfonya(lekvár)-lilahagyma-kelkáposzta-sonka, montasio-körte-(új)káposzta-mortadella, fekete káposzta-mogyoró-caciocavallo-pancetta, spárga-pecorino-mandula-speck, ricotta-spenót-dió-főtt sonka, sütőtök-grana vagy parmigiano-tökmag-füstölt sonka, szárzeller-mozzarella-paradicsom-főtt, füstölt sonka….idénytől függően. Hajrá! Tessék gondolkodni, variálni, alkotni! Csók a nagyinak! 🙂

  25. Gabah says:

    Grazie, Daniela, vedrai non passerai più di 10-15 minuti con la preparazione e il risultato farà un successone. Fammi sapere dopo… ;-)Mandi, mandi!:-)

  26. Anonymous says:

    ezt a fontinát ha nagyon muszáj lehet helyettesíteni valamivel? mert még nagyi pucolta dió is van, szóval rém pontosan tudnám követni a receptet egyébként :-)Helga

  27. Daniela says:

    Questa ricetta è fantastica, la segno e la voglio provare. Un abbraccio Daniela.

  28. Gabah says:

    Köszönöm, köszönöm! Jaj, ha nekem lenne egy szicíliai barártom….! ;-)Megyek benézek.

  29. Valami csodás ez a karaj…a fontina pedig a kedvenc sajtom, csak a beszerzés…egy szicíliai barátom hozza időnként a csodás olívaolajjal együt…:)Kérlek, hogy mielőbb nézz be ide:http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/01/meglepetest-kaptam-jo-szivvel-tovabb.htmlÉn is kaptam, jó szívvel adom tovább…:)

  30. Gabah says:

    Piszke, örülök, hogy tetszik! Épp azon gondolkodtam, hogy be kellett volna szúrni, hogy ha otthon élnék (mert most hol ha nem otthon, igaz?) akkor egy vasárnapi másodiknak tökjó lenne! Készítsd el előző este, állítsd be a hőfokot, és kérj meg egy manót, hogy tegye be a húst a sütőbe, és persze, hogy el ne felejtse bekapcsolni a masinát! 😉

  31. Piszke says:

    Könyvjelző. Jövő vasárnap. Ha fel bírok kelni, akkor lehet, lassabban sütöm 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!